Здраве

12 Ноември 2023

543

credoweb bg

Габриела Субашка

Захарен диабет тип 2 често е скрито състояние, което засяга активната част от населението и което не рядко бива открито след като вече са настъпили усложнения. Основен фактор, който предразполага развитието на заболяването е затлъстяването, което се дължи на лош хранителен режим и липса на физическа активност.

Затлъстяването е проблем, казва Габриела Субашка, за който в днешно време се говори доста деликатно, пазим децата и подрастващите от думи като „затлъстяване“, за да не изграждаме у тях комплекси, но независимо в какво тяло живеем, от основна важност е то да е здраво. Наднорменото тегло води след себе си лесна умора, липса на желание за движение, липса на желание за социален живот, липса на енергия, пояснява тя и подчертава:

„ВСЕКИ може и ТРЯБВА да ВНЕДРИ в ежедневието и физическа активност без болка и затруднения.“

Трайното намаляване на теглото е процес, който включва в себе си постоянство, подходящ хранителен режим и задължително - движение.

Основните трудности, които срещат хората, решили да отслабнат са:

  • преминаване изведнъж на строга и драстична диета,
  • рязко започване на високоинтензивни тренировки, за които тялото не е подготвено,
  • допускане на редица грешки при двигателната активност.

Това води до травматизъм и висока уморяемост и често демотивира хората да продължат. Основно правило е внедряването на двигателни навици да стане  с нещо малко, за да може тялото постепенно да свикне. Хубаво е, човек да бъде съзнателен в това, което прави и да извършва упражненията правилно.

Важно е да се знае!: „Вие в момента учите тялото си на физическа активност, което значи едно по-добро темпо на ходене и съзнателност в извършваните движения! Например, не просто да се клатите при ходене, а да усещате мускулите си и да започнете да опознавате как работят.“

Обикновено, когато човек чуе диагнозата „диабет“ и разбере, че двигателната активност е основна част от овладяването на заболяването, се втурва да взима радикални мерки и по отношение на храненето и по отношение на физическата активност и често първото нещо, което включва като движение е бягането. Бягането е една от най-висшите форми на физическа активност, подчертава кинезитерапевтът,  и подчертава, че поради това тази активност не е подходяща за нетренирано тяло.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ УПРАЖНЕНИЯ ЗА НАЧИНАЕЩИ

  • ходене,
  • разходки в парка с по-високо темпо,
  • упражнения, които могат да бъдат извършени у дома или дори на пейка в парка (вижте практическите препоръки на кинезитерапевта) – клекове, планкове, упражнения за корем, за крака и ръце,
  • постепенно увеличаване на натоварването.

Личната история на Габриела Субашка:

Аз съм човек, който се е сблъскал с проблема затлъстяване и се е справил с него (можете да видите разказ от първо лице във видеото). Моят начин за справяне беше да изключа всички вредни навици, които имах. Затова винаги казвам – първата стъпка е да признаеш сам пред себе си, че имаш наднормено тегло, т.е. – че имаш проблем. Защото всеки, който се е сблъсквал с това знае, че обикновено си казва „Аз не ям много“, „Килограмите просто се трупат...“. Това не е вярно – ако приемаш повече, отколкото изразходваш, тялото започва да трупа килограми и мазнини. Аз признах пред себе си, че имам проблем и започнах да го решавам в резултат на което свалих 40 килограма!

Не отлагайте отслабването и не пренебрегвайте ролята на движението! Диабетът може да не се отрази на доброто качество на живота ви, ако промените ежедневието си като внедрите в него движение. Ще започнете да се чувствате по-добре в тялото си, да върнете енергията му, да попречите на заболяването да прогресира и да стопирате развитието на усложнения!

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook