Здраве

26 Януари 2015

1415

Животът днес

Кисти по яйчниците може да са знак за риск от диабет

Захарната болест е 70% начин на живот и 30% гени, казва доц. Владимир Христов

Около 250 000 българи имат скрит диабет, а засегнатите от болестта нарастват все повече, казва в CredoWeb доц. Владимир Христов, директор на Медицински център „Про Вита“ в София. Коварното е, че започва тихомълком – особено масовият диабет тип 2, който засяга 90% от населението. Започва без ясно изразена симптоматика, постъпателно. Може години наред хората да нямат представа, че са болни, докато изведнъж се стигне до повишената кръвна захар с всички последици. А те са свързани със сърдечносъдовия риск, заболяванията на бъбреците, може да се стигне до диализа и увреждане на очите. 70% от нетравматичните ампутации се дължат на диабет, посочва още доц. Христов.

Основната причина е наднорменото тегло и затлъстяването. Нацията ни все повече дебелее заради неправилно хранене, прекаляване с животински мазнини и прости захари. Готовите храни на веригите за бързо хранене също са част от проблема. 70% от причините за диабета са свързани с начина на живот и само 30% с гените.

Рискови за диабет са хората, които имат артериална хипертония, разстройство в мастната обмяна, повишен лош холестерол. Също и пациенти с близък роднина диабетик. Жени, които са родили едър плод, над 4 кг, са рискови. Ако по време на бременността са имали временно повишение на кръвната захар, също трябва да се проследяват. Малко известно е, че застрашени са също млади жени с кисти на яйчниците. Те развиват много често така наречения феномен на резистентност към инсулина, което по-малко или повече във времето може да прерасне в диабетно разстройство, подчертава доц. Христов. Не на последно място слагаме тези, които са с наднормено тегло, главно за сметка на натрупване на мастна маса в коремната област. Тези хора трябва да се подлагат на скриниране, за да може да се открие евентуално диабетно разстройство или предпоставка за такова далеч преди болестта да се разгърне в пълния си вид.

Хипертониците са много сериозно застрашени, защото над 50% от диабетиците имат високо кръвно. Всеки от тях трябва да изследва кръвната захар на гладно, след 12-часово гладуване и след обременяване със стандартна доза от 75 грама глюкоза. По този начин много точно се очертават параметрите на отклоненията, които могат да бъдат преддиабетни или направо, аз съм имал много такива случаи, откривам диабетици, които не знаят, че са болни. Преди 2 години направихме една кампания в нашия център и в рамките на 2 месеца тествахме някъде около 450 души, които предварително определихме като рискови. Оказа се, че 13% от тях имат разстройство във въглехидратната обмяна като преддиабет, а 11% излязоха диабетици, което е страшно висока бройка и те не знаеха това.

Има смисъл активно да се търсят хората в преддиабет, защото при тях болестта може да се отсрочи или да не се допусне изобщо развитието на диабет. Ако болестта вече се е развила, има разработени прекрасни указания, които са възприети в Европа, включително и в нашата страна.

Потърсете профила на доц. Владимир Христов и на МЦ „Про Вита“ в credoweb.bg

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 130