Специалисти от Пекинския център за профилактика и контрол на заболяванията съобщиха, че носенето на маски у дома може да предпази членовете на семейството от заразяване с коронавирус и да намали разпространението на инфекцията. Резултатите от изследването на учените са публикувани в BMJ Global Health.

Предаването на вируса между членовете на семейството е един от основните пътища за разпространяването му, поясниха специалистите. В Китай 70% от случаите на заразяване са станали в домовете на пациентите.

Световната здравна организация и Министерството на здравеопазване във Великобритания се отнасят скептично към използването на маски, но в Китай са убедени, че именно благодарение на тях са могли да избегнат много случаи на заразяване. Въпреки че маските не осигуряват 100% защита, при правилното им използване те намаляват количеството на вирусни частици, които се разпространяват от заразени хора при кихане, кашляне или при разговор.

Авторите на изследването смятат, че ако вкъщи се прилагат същите мерки, както на обществените места - носене на маски, социална дистанция и дезинфекция, разпространението на вируса може да се задържи и да се предпазят другите членове на семейството. Китайските учени доказали, че в семействата, чиито членове носили маски още преди някой от тях да прояви симптоми, рискът от заразяване се понижил със 79%. Почти толкова ефективно се оказало и използването на дезинфектанти – рискът се намалил със 77%.

Сподели във Facebook