Здраве

7 Август 2015

7075

credoweb bg

Клиниката по диабетология в Университетската специализирана болница по ендокринология „Проф. Иван Пенчев“ към Медицинския университет – София, е новият член на професионалната мрежа за здраве и здравеопазване CredoWeb.

Проф. Цветалина Танкова, началник на клиниката

Клиниката е единственото лечебно заведение, специализирано за захарен диабет в страната. Предлага високопрофесионална помощ на пациенти в различен стадий за заболяването, включително с хронични и остри усложнения, както и на болни, които имат нужда от спешна помощ. Ежегодно през здравното заведение преминават над 1500 пациенти със захарен диабет от цялата страна. Изследват се и хора с хипогликемия, с органичен или функционален хиперинсулинизъм. За постъпване е нужно направление в  клинична пътека  “Декомпенсиран захарен диабет”.

В клиниката работят специалисти с доказан авторитет и професионализъм. Много от лекарите, както и медицински сестри, са специализирали във водещи европейски центрове по проблемите на захарния диабет и обучението на пациенти.

Център по обучение на пациенти със захарен диабет

През 1994 г. в клиниката е създаден център за обучение на пациенти със захарен диабет. Той е първият в страната, изграден според програмите на Световната здравна организация и на Центъра на Световната здравна организация за обучение в Университетската болница в Женева.

„Изключително голямо постижение беше въвеждането на българо-датска програма за обучение на пациенти, разработена именно в нашия център“, заяви проф. Цветалина Танкова, началник на клиниката. За няколко години в страната са създадени 56 подобни центъра. Клиниката по диабетолотия има  уникални програми за групово обучение на пациенти с диабет, програми за индивидуално обучение, както и за реобучение, т.е. за проследяване на пациентите, които вече са преминали обучение във времето. Веднъж седмично се провежда  обучение и от диетолог по проблемите на хранителния режим при захарен диабет.

Уникален за клиниката е Центърът за диабетно стъпало, в който се извършват профилактика, лечение и обучение на пациенти със засегнати от диабета долни крайници. В него се спазват челните медицински практики на Великобритания, Швейцария и Германия.

Екип от висококвалифицирани специалисти се грижи ца пациентите, болни от захарен диабет

„От създаването на центъра сме спасили от ампутация на крайници десетки пациенти от цялата страна“, изтъкна проф. Танкова. 

През 2006 г. в Клиниката по диабетология е създаден Център за превенция на захарния диабет, в който се работи по уникална собствена стратегия. В него се прави скрининг и превенция на предиабет и захарен диабет. Усилията са насочени към ранно диагностициране. Всички изследвания са напълно безплатни за нуждаещите се от оценка на риска от захарен диабет.

„Благодарение на средствата, спечелени по множество европейски и национални проекти, имаме възможност да провеждаме тези изследвания напълно безвъзмездно. За 10 г. вече са минали 4200 души  с повишен риск от захарен диабет, на които е направена оценка както на глюкозния толеранс, така и на цялостния сърдечносъдов риск“, каза проф. Танкова.

Представител на Клиниката по диабетология участва и в разработването на Европейски препоръки за превенция на захарен диабет.

В Клиниката по диабетология има кабинет за автономна диабетна невропатия, в който се работи с модерна апаратура от САЩ по системата Ansar (Autonomic Nervous System Physiology). С нея се прави оценка на състоянието на автономната нервна система както на хора с диабет, така и на хора с предиабет. Клиниката предлага възможност и за доста други високоспециализирани дейности и терапевтични подходи. В нея се провежда продължително мониториране на нивото на кръвната захар 24 часа в денонощието в продължение на 7 дни със специален сензор, което позволява по-точна оценка на гликемичния контрол на пациентите.

Има възможност за неинвазивно изследване на крайни продукти на гликирането. Това е метод, чрез който може да се направи оценка на въглехидратния толеранс за период от 1 г. назад при това неинвазивно, което е сериозно предимство.

В клиниката се провежда и анализ на телесния състав с професионален анализатор – Inbody720, 24-часово холтер мониториране на артериалното налягане, съдово изследване на състоянието с доплер. Провежда се и лечение с инсулинови помпи, което е едно съвременно модерно лечение.

Разгледайте профила на клиниката в credoweb.bg.

Сподели във Facebook