Здраве

27 Октомври 2017

Животът днес

За ползата от мастните киселини омега 3 е чувал всеки, но малко хора знаят какви функции изпълняват и къде да ги открием.

Различните мазнини

Мазнините са необходими на хората, те обезпечават организма с енергия, участват в синтеза на различни вещества, помагат за усвояването на някои витамини.

Мазнините се делят на наситени и ненаситени. Първите са твърди мазнини от животински произход, които увеличават нивото на вредния холестерол в кръвта и водят до появата на наднормено тегло. Ненаситените мазнини, предимно растителни, са необходими на човешкия организъм – те участват в редица биохимични процеси и в разумни количества помагат на доброто здраве.

Към ненаситените мазнини се отнасят т.нар. незаменими мастни киселини – алфа-линоленова и линолова. Те не се синтезират от нашия организъм и трябва да си ги набавяме с храната. Алфа-линоленовата киселина е от групата на омега 3 киселините, а линоловата – на омега 6.

Мастните киселини омега 3 изпълняват в организма редица функции:

  • Понижават нивото на лошия холестерол.
  • Разреждат кръвта, като по този начин намаляват риска от тромбози.
  • Разширяват кръвоносните съдове.
  • Намаляват възпалителните реакции.
  • Повишават устойчивостта към стреса.
  • Укрепват клетъчните мембрани.

Що се отнася до омега 6, те оказват противоположно действие. Затова не бива да ги приемаме в големи количества, но пък и не трябва да се отказваме съвсем от тях. Иначе организмът ни няма да получи незаменимата линолова киселина. Омега 9 по своето действие е близка до омега 6, затова и с нея не се препоръчва да се злоупотребява, но и в никакъв случай да не я елиминираме от менюто си. Трябва да се спазва балансът между употребата на ненаситените мастни киселини.

Къде да открием омега 3

Най-големи количества от омега 3 се съдържат в мазните видове риби – сьомга, риба тон, камбала, скумрия. Богати на тези незаменими киселини са още морските дарове, кълновете на пшеницата, ядките. Можем да намерим омега 3 и в зелените листни зеленчуци, зелето и карфиола, броколито. Най-богат източник на омега 3 обаче е лененото семе, което по съдържание на тези мастни киселини превъзхожда рибата почти 4 пъти.

Сподели във Facebook