Здраве

20 Септември 2019

Животът днес

Така наречената „есенна депресия“ е своеобразна реакция към смяната на сезоните и е свързана с пренастройването на организма на новия график. Според специалистите с това състояние битката може да се води и с други средства, освен лекарствата.

Създайте си навик да се разхождате в парка или градинката, а през почивните дни – в планината. Препоръчва се да се движите по-далече от града и градския транспорт. Недостигът на кислород уврежда организма, както и дейността на мозъка. Той сигнализира за опасността със сънливост и лошо настроение. Затова по-често излизайте на чист въздух и проветрявайте помещенията. Учените твърдят, че вечерната разходка може не само да подобри съня, а и психичното състояние.

Когато не е толкова горещо, изключете климатиците и отворете прозорците на офисите. Веднага ще почувствате облекчение и спад на напрежението.

Обърнете внимание и на храненето. Най-полезните продукти, които съдействат на изработването на ендорфини, са черния шоколад, бананите, червените чушки, грейпфрутът и авокадото. В битката с есенната депресия помагат и ненаситените мастни киселини омега 3. Техният дефицит е една от причините невроните да работят със забавени темпове, което понижава емоционалния фон и се появява чувството на потиснатост. Затова включете в менюто си зехтин, слънчогледово или соево олио. Не пропускайте мазните видове риба, особено морските.

Сподели във Facebook