Здраве

27 Октомври 2014

4330

Животът днес

Кога и как се отстраняват кожни фиброми и папиломи

Фибромите и папиломите са често срещан проблем, който вече има ефективен метод за лечение. Това са доброкачествени образувания на кожата, стеснени в основата си, пишат специалистите от медицинския център ВИА Медика в профила си в CredoWeb. Най-често са разположени на краче или на широка основа спрямо кожата. Притежават гладка или неравна повърхност и могат да бъдат с цвета на кожата или по-тъмни.
Обикновено са множествени с големина 2-3 мм или единични с по-голяма сферична форма и мека консистенция. Най-често се срещат по клепачите, страничните части на шията, подмишниците, под гърдите (особено при по-пълните жени), слабинните гънки и др. Важна роля имат някои хормонални фактори, тъй като се явяват предимно при жени в менопауза или по-късно. Могат да се появят по време на бременност и често могат да се съчетаят с множествени себорейни брадавици. Някои хора имат наследствено предразположение за образуване на фиброми.

Опасни ли са този вид образувания и как може да се отстранят? За наша радост повечето от тях са доброкачествени и обикновено не се нуждаят от лечение. Но все пак отстраняването им се налага от естетична гледна точка.

Ако са разположени на места, подложени на механично дразнене, изпотяване и често триене в дрехи
В тези случаи доброкачествените образувания могат да се възпалят, да кървят и да предизвикат дискомфорт.
Развитието на съвременната естетична дерматология предлага различни методи за отстраняването на подобен вид образувания. Сред често прилаганите са криотерапията (течен азот), електрокоагулацията, хирургичното отстраняване и лазертерапията. При лазертерапията високоинтензивният лъч може да се фокусира в много малка зона, което осигурява прецизно премахване на доброкачествените изменения с различен размер. При третирането на определена зона околната здрава кожа остава незасегната, като по този начин се намалява възможността за образуване на постоперативни белези.
Специалистите допълват още и възможността да се използват козметични средства като допълнително предимство при прилагането на този метод. Обработената зона заздравява без белези и не се получава нарушаване на пигментацията.

Най-подходящото време за извършване на този вид манипулации

Есенно-зимният период и началото на пролетта са най-подходящи за извършването на тези процедури, особено когато става въпрос за образувания, разположени по откритите части на тялото. Изключение правят вирусните образувания, които трябва да се отстраняват своевременно.

Потърсете профила на ВиА-МЕДИКА в credoweb.bg



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 120