Здраве

15 Септември 2014

1291

Животът днес

Когато бащата пуши, страдат децата

При децата, чиито бащи са пушили преди зачеването им, е констатиран по-висок риск от развитие на астма, доказаха учени. Резултатите от тяхно изследване бяха представени в Мюнхен на международен конгрес на Европейското респираторно общество. Известно е, че при планиране на бременност жените се стараят да променят своя начин на живот към по-здравословен - увеличават употребата на фолиева киселина, спират да пушат и прекратяват с алкохола. До момента никой не смяташе, че бъдещите бащи също трябва да променят начина си на живот.

Специалисти от Норвегия обаче опровергаха това мнение и доказаха, че мъжете също оказват значително влияние върху здравето на бъдещите си наследници. Именно пушенето преди зачеването може да доведе до появата на неалергична астма при децата им.

В друго изследване учени от Великобритания установиха, че при деца на мъже, които пушат 20 цигари на ден, се наблюдава с 30% по-висок риск от развитието на рак в сравнение с децата на бащи, които не са подвластни на вредния навик.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 114