Здраве

9 Февруари 2011

2913

Животът днес

Когато отказвате цигарите

Ако сте взели правилното решение да откажете цигарите, диетолозите ще ви помогнат със специална диета. Изследвания са доказали, че някои хранителни продукти намаляват никотиновия глад и предизвикват отвращение към тютюневия дим, без да прибавят килограми към теглото ви.

Краставиците и целината „развалят” вкуса на цигарите

Необходимо е само зеленчуците да се хапват непосредствено преди да запалите цигара. Вкусът й никак няма да ви хареса. А нали това е целта. Към салатата може да добавите домати или зелени чушки. Те съдържат никотин в малки количества, което ще ви помогне да превъзмогнете пристрастяването. Подобни несъвместими с цигарите свойства притежават още тиквичките, патладжанът, фасулът и аспержите. Ако изключите от менюто си алкохола, солената и пържената храна, ще намалите никотиновата зависимост.

Мляко за безмилостна битка с порока

Самите пушачи твърдят, че чаша мляко, преди да запалите, рязко разваля удоволствието от цигарения дим. Има и един не толкова хуманен начин – в такава битка всички средства са добри. Отворена кутия с цигари я потапяте в мляко, оставяте я да изсъхне и след това се опитвате да запалите. Вкусът е толкова горчив и неприятен, че след това дълго няма да ви се иска да посегнете към цигарите. Ако поискате да запалите нормални цигари, споменът за „млечните” поне за известно време ще ви възпира.

Портокалов сок ще отнеме предимството на никотина

В организма на пушача много бързо се разрушава витамин С, а никотинът започва да го заменя. Специалистите твърдят, че ако унищожавате кутия цигари на ден, ще трябва да хапвате по килограм портокали, за да възстановите загубите. Естествено, по-добрият вариант е пресен сок, който ще възстанови баланса в организма и ще повиши неговите съпротивителни сили. В похода срещу никотина включете още лимони и френско грозде.

Броколито защитава белите дробове

Уникалните свойства на роднината на зелето се изявяват най-вече в защита на белите дробове от хронични заболявания, които са типични за пушачите. Това се дължи на съдържащото се в броколито вещество – сулфорапин. Той повишава активността на гена NRF2, който защитава клетките на белия дроб от увреждане вследствие на токсините в цигарите. Ако обаче пушите и ядете броколи, ефектът ще е нулев. Даже в големи количества зеленчукът ще е безсилен срещу никотиновата атака.

С червено вино отдалечавате рака

Изследователи от Южна Калифорния учудиха всички, а пушачите определено зарадваха, с твърдението, че чаша сухо червено вино на ден намалява риска от рак на белите дробове. Вероятността от появата на това заболяване при пушачи, които са употребявали умерено количество червено вино, се оказала с 60% по-ниска от подвластните на порока, които не са посягали към напитката на боговете. Тайната е в съдържащите се в червеното вино резвератрол и флавоноиди. Главното е да не се прекалява. Иначе ще ви се наложи да се лекувате не само от никотинова, а и от алкохолна зависимост.

А ето от кои продукти трябва да се въздържате, ако имате намерение да се разделите с цигарите

Кафе, чай, кока-кола

Съчетание между кафе и цигари е много разпространено. Причината е, че кофеиносъдържащите напитки подобряват вкуса на тютюневия дим. Това са потвърдили 45% от пушачите, участвали в специално допитване, проведено в Северна Каролина.

Бонбони, шоколад, сладки плодове

Захарта активира тази част от мозъка, която е отговорна за чувството на удоволствие, затова организмът на човека започва да иска още повече наслада – в случая това е никотинът.

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 154