Здраве

11 Февруари 2019

Животът днес

Независимо, че обичате сладко, това може да доведе до сериозни последици. Захарта оказва много негативно влияние върху много органи и системи. За щастие учените установиха, че организмът може сам да предупреждава, че сте прекалили с десертите.

Как да разпознаете сигналите:

Кариеси

Не случайно, когато сте били малки, родителите ви са ви предупреждавали, че ако ядете много бонбони, ще ви се развалят зъбите. Оказва се, че микробите, водещи до кариеси, се хранят основно със захар. Ако се появи такъв проблем, можете да сте сигурни, че трябва да намалите десертите.

Силен глад

Ако непрекъснато ви се иска да ядете, възможно е причината да е в прекомерната употреба на сладки продукти. Те предизвикват срив в дейността на някои неврони, поради което се появява фалшив глад.

Безсъние

Учени твърдят, че трудното заспиване може да се дължи на захарта, която блокира производството на хормона на съня. Затова особено преди лягане избягвайте десертите.

Умора

Ако ядете прекалено много сладки продукти, в организма ви ще се появи дефицит на тиамин, който отговаря за преработването на въглехидратите до глюкоза. Така няма да ви достига енергия и вие постоянно ще чувствате умора.

Сърдечносъдови проблеми

Колкото повече захар има в организма ви, толкова по-висок е рискът от сърдечносъдови заболявания. Причината отново е в недостига на тиамин.

Сподели във Facebook