Когато се храним, не бива да се занимаваме с друго

Да се гледа телевизия или да се играят игри на смартфона по време на хранене може да е опасно за фигурата. Оказва се, че споменът за приемането на храна влияе на апетита – колкото по-добре човек помни закуската, обяда или вечерята си, толкова по-малко похапва между тях. Учени от университета в Бирмингам провели няколко опита на тази тема. В първия участвали 39 жени с нормално тегло. Те били разделени на 3 групи, като на всички били сервирани курабийки. Жените от първата група се състезавали за награда в компютърна игра, докато се хранели. Дамите от втората група просто си играли на компютърната игра. Участниците в третата група се хранели, без да се отвличат. Учените установили, че жените от първата група изяли с 69% повече курабийки от участничките в контролната група, а жените от втората група изяли с 29% повече. 

Във втория опит на 63-ма души предложили супа с хляб. По време на храненето някои гледали телевизия, а останалите не се отвличали. По-късно се оказало, че тези, които гледали телевизия, изяли с 19% повече от хората от другата група.

В третия опит 45 души с нормално тегло били разделени на 3 групи. Доброволците от първата група били помолени, докато се хранят, да си представят, че ги наблюдават отстрани. Участниците във втората група си представяли как се хранят знаменитостите. Доброволците от третата група просто си изяли порцията. Резултатите показали, че участниците в експеримента от третата група са изяли значително по-малко от останалите.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 150