Когато тоалетната се окаже далече

С д-р Димитър Георгиев, гинеколог в ДКЦ „Асцендент”, разговаря Камен Здравков

- Д-р Георгиев, само по-възрастните дами ли имат проблем да задържат волево отиването по малка нужда?

- Най-често проблемът, който в медицината се нарича инконтиненция, е свързан с възрастта, тъй като е резултат от хормонален дефицит и промени в женската полова и отделителна система. Има обаче и относително млади жени, засегнати от инконтиненция.

- На какво всъщност се дължи този пролбем и често ли се среща?

- Инконтиненцията е два основни типа - стрес-инконтиненция и императивна инконтиненция. Първата е резултат на необратими анатомични промени в женските гениталии, дължащи се на травматични раждания, вдигане на тежести, тютюнопушене. Императивната инконтиненция е следствие на функционални промени само в пикочния мехур, водещи до незадържане на урина. Има, разбира се, смесени форми, но те са относително по-рядко срещано явление.

- Какво се случва, ако нещата се оставят така и не се предприеме лечение?

- Инконтиненцията е инвалидизиращо заболяване, защото води до социална изолация, депресия. Това не бива да се допуска, тъй като всички форми на незадържане на урината се лекуват успешно, особено когато са установени своевременно.

- Има ли възможност за пълно преодоляване на инконтиненцията при жените?

- Да, категорично. Стрес-инконтиненцията се лекува перфектно със съвременни безкръвни оперативни способи. Императивната форма се третира с лекарства с много висока успеваемост.

- Колко време продължава лечението и могат ли жените да си го позволят?

- В зависимост от състоянието между 3 и 6 месеца. Сериозни фармако-икономически изследвания показват, че това лечение предпазва и пациентката, и обществото от много по-сериозни разходи в бъдеще, когато жената се инвалидизира. Повечето лекарства са достъпни, някои от тях се реимбурсират от НЗОК.

- В България прави ли се всичко в помощ на тези жени, както е в най-развитите страни?

- Не за съжаление. Ние сме доста изостанали в това отношение. Не като медицински възможности, а като отношение към този проблем. Обществото и медиите са длъжници на жените с инконтиненция.

Телефонът за записване за преглед при инконтиненция и при гинекологични проблеми е 983 94 94, ДКЦ „Асцендент”.

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 130