Здраве

26 Януари 2010

2019

Животът днес

Когато въртящият се стол стане тесен

Не си въобразявате: седенето по цял ден пред бюрото наистина може да направи задните ви части широки колкото въртящия се стол, от който рядко ставате. Ново проучване сочи, че 49 % от хората, работещи в офиси, неминуемо качват килограми, а 28 % от тях прибавят към теглото си цели 5 килограма.

Това до известна степен се дължи на една интересна трансформация, установена от Джеймс Ливайн – професор в клиниката „Мейо”, САЩ. Той открил, че в днешно време човек изгаря около 1500 калории по-малко на ден в сравнение с преди 150 години.  Така че, ако искате да работите от 9 до 6, без да ви грози опасността да се превърнете в поредната бройка от гореспоменатата неприятна статистика, опитайте да се приспособите към следните полезни навици. 

С бодра стъпка
Не се изискват кой знае какви усилия, за да се движите, докато провеждате своите делови разговори. Достатъчно е да се снабдите с подвижна слушалка за стационарния телефон или с хендсфри. Друг полезен уред, който помога за регулирането на телесното тегло както в офиса, така и извън него, е крачкомерът. Това електронно приспособление брои вашите стъпки и изчислява приблизителната стойност на изразходените посредством ходене калории. Крачкомерът може да бъде поставен в панталон, ръчна чанта или просто закачен на колана, а цената му е около 50 лева.

Марш навън!
Поне три пъти седмично използвайте пълноценно обедната си почивка и се хранете извън офиса. Сведете до минимум случаите, в които похапвате набързо пред компютъра. Организмът ви не регистрира така погълнатата храна, което води до постоянно чувство на глад във вашия стомах.  Нагласете алармата на телефона си за 12 часа и всеки път, когато я чуете, се откъсвайте от работата и се наслаждавайте на своя обяд.

Наклон наляво
Ако все пак държите някакви хранителни запаси за спешни случаи, приберете ги в онова чекмедже на вашето бюро, което стои от лявата ви страна. Изследователи от престижния Дартмут Колидж стигнали до извода, че хората са по-склонни да посягат към нещата, които са разположени от дясната страна на тяхното полезрение. Възползвайте се от този психологически трик и сложете на най-видното дясно място от вашето бюро плодове. Така всеки път, когато се изнервите и почувствате нужда да гасите стреса с храна, първият възможен избор, към който ще посегнете (съзнателно или не),  ще бъдат именно те.


„Да” на зеления чай
Напълнете чашата си с зелен чай. Хората, които всекидневно в продължение на три месеца пият такъв сорт чай, губят с два килограма повече от онези, които залагат на консумацията на обикновен чай. Научното обяснение е, че съдържащият се в зеления чай антиоксидант катехин стимулира тялото да изгаря по-бързо натрупаните калории и по този начин драстично намалява количеството на мазнините.


Помиришете успеха
Оборудвайте работното си място с различни видове ароматизатори и освежители за въздух. Група от хора с наднормено тегло била подложена на следния красноречив експеримент. Всеки път, когато огладнеели, те вдишвали различни сладки миризми – на зелена ябълка, мента, ванилия или банани. Резултатът – без да променят хранителните си навици, доброволците успели да свалят за шест месеца повече от 13 килограма. Редица видни диетолози, сред които и Алън Хирш, са привърженици на тезата, че миризмите и ароматите повече потискат, отколкото стимулират апетита.

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 75