Случаите на диабет през последните десетилетия се увеличиха четири пъти, като адекватно лечение получават много малко хора, а над половината от пациентите дори на знаят за диагнозата си, установиха специалисти от Мичиганския университет. Резултатите от изследването им са публикувани в списание The Lancet Healthy Longevity.

Заболяването може да се контролира с помощта на медикаменти, здравословно хранене и умерена физическа активност. Учените обаче решили да отговорят на въпроса доколко хората са информирани за състоянието си и за начините да си помогнат при диабет.

Според специалистите броят на хората с диабет по света е 453 млн. Това е четири пъти повече в сравнение с 80-те години на миналия век. 80% от тях живеят в страни с ниски и средни доходи на населението.

За да стигнат до този извод, специалистите анализирали данните на 680 хил. души на възраст 25-64 години от 55 страни с ниски и средни доходи. С диагнозата „диабет“ се оказали 37 хил. души, като повече от половината не подозирали, че страдат от заболяването. Почти 90% от тях били с диабет тип 2, който се развива предимно при възрастните хора и до голяма степен е свързан с нездравословния начин на живот.
Преди време диабетът се смяташе за проблем в богатите страни, чиито жители водят застоял начин на живот и злоупотребяват с висококалоричните храни. Новите данни обаче показват, че днес диабетът е по-разпространен сред бедните държави. Ситуацията се усложнява от факта, че жителите на тези страни имат по-малка възможност да получат необходимото лечение.

Според анализаторите адекватна медицинска помощ получават само 4,6% от пациентите с това хронично заболяване.

Сподели във Facebook