Здраве

5 Декември 2018

Животът днес

Специалисти от Световната здравна организация (СЗО) съобщиха, че всеки шести жител на Земята умира от рак, а в една трета от случаите причина за заболяването е неправилното хранене. Затова онколозите съставиха списък с продуктите, които трябва да избягваме.

На първо място са изкуствените подсладители, оцветители и ароматизатори, които влизат в състава на много продукти. Те могат да причинят злокачествено заболяване заради високата си токсичност. Най-често са засегнати гърлото, хранопровода и стомаха.

Сериозна опасност за здравето представлява и обикновената рафинирана захар. Тя помага за ръста на злокачествените новообразувания, твърдят белгийски учени. Раковите клетки се размножават много бързо заради гликолизата. Този процес в раковите клетки може да се развива със скорост 200 пъти превишаваща тази в здравите тъкани. Прекалената употреба на захар може да доведе до рак на гърдата, на правото черво, на пикочния мехур и др.

Доказан канцерогенен ефект имат и колбасите, както и другите изделия от преработено месо. Те съдържат опасни за здравето консерванти, много сол и различни химикали. Редовната им употреба може да доведе до рак на дебелото черво. Даже 50 г на ден повишават риска от онкологично заболяване с 18%. Колбасите понякога стават причина и за рак на гърдата, отбелязват британски учени от университета в Глазгоу. По техни данни дори един кренвирш на седмица увеличава опасността от злокачествено заболяване с 15%.

Специалистите предупреждават, че и прекаляването с червено месо е вредно. По-добре е хората да включат в менюто си птици или риба.

Появата на агресивни форми на рак може да бъде провокирана и от продукти с високо съдържание на мазнини. Те увеличават скоростта, с която се разрастват раковите клетки, почти сто пъти. Системната употреба на трансмазнини повишава холестерола, води до хипертония и затлъстяване, предизвиква необратими мутации на клетките и до злокачествени процеси в организма.

Учени от Франция и Бразилия стигнаха до извода, че често онкологичните заболявания се предизвикват не от самите продукти, а от начина им на приготвяне. Особено опасни са прекалено преработените храни. Те съдържат много захар, мазнини и сол, а са бедни на витамини и фибри.

Сподели във Facebook