Когато температурите се покачват, много е важно хората да компенсират загубата на течности в организма си. Известно е, че обезводняването води до сериозни здравословни проблеми – сгъстяване на кръвта, затруднена дейност на сърдечносъдовата система и др. Това състояние е особено опасно за децата и възрастните.

Според специалистите обаче някои напитки не само не утоляват жаждата, а и я повишават, като обезводняват организма. Кои са те:

1. Газирани напитки, пакетирани сокове

Това са най-разпространените разхладителни напитки, но експертите твърдят, че те не утоляват жаждата. Причината е в голямото количество захар, която съдържат. Тя сгъстява кръвта (което и без това е последица от горещините), а количеството на кислород в нея намалява. В някои от тези напитки има и кофеин, който също помага за извеждане на течностите от организма. Това означава, че газираните и пакетирани напитки увеличават жаждата, а не я намаляват.

2. Бира, вино

Употребата на спиртни напитки през лятото категорично не се препоръчва. Въпреки че много хора предпочитат в горещините чаша ледена бира или студено бяло вино, те забравят, че алкохолът има свойството да извежда течностите от организма. Той възприема спиртните напитки като токсини и се старае по-бързо да се избави от тях. Това увеличава обезводняването. Доказано е, че при употребата на алкохол човек губи с една трета повече течности, отколкото изпива. Ситуацията се усложнява от факта, че спиртните напитки нарушават дейността на хипоталамуса – областта в главния мозък, която контролира температурата на тялото. Затова, ако се надявате да се разхладите с чаша леден коктейл, вие само се загрявате още повече. В краен случай специалистите съветват да си спомните за Гърция, където е прието да се пие сухо червено вино, разредено с вода. Този вариант може да ви спаси от обезводняване.

3. Кафе и чай

Те също не се препоръчват, защото съдържат кофеин. Той действа като мочегонно средство и организмът започва да се обезводнява. Ако не искате да се откажете от кафето или чая, след това изпийте две чаши вода, съветват експертите.

 

Сподели във Facebook