Хората са свикнали с твърдението, че суровите плодове и зеленчуци съдържат най-много витамини и са много по-здравословни от сготвените. Оказва се обаче, че това не е така. Действително витамините частично се разрушават при термична обработка, но според специалистите има и полезни вещества, които при по-висока температура се активират.

Кои плодове и зеленчуци са по-полезни след нагряване

Домати

Силата на доматите е в ликопена. Това е мощен антиоксидант, който предотвратява появата на ракови клетки и се бори успешно със злокачествените заболявания. Ликопенът се усвоява от организма много по-ефективно след като доматите са подложени на високи температури. Освен това витамините А, Е и К, съдържащи се в доматите, съхраняват полезните си качества след термична обработка. А витамин В6 не се разрушава при нагряване в кисела среда, каквато създават доматите.

Чесън

Без съмнение пресните скилидки чесън са изключително здравословни, когато обаче са запечени, те не губят полезните си качества, а ги увеличават. При високи температури в чесъна се повишава количеството на алицила, който има антибактериални  свойства.

Моркови

Този зеленчук съдържа бета-каротин, от който в организма се синтезира витамин А. Каротинът освен това е антиоксидант, който предпазва от стареене, забавя окислителните процеси в организма и натрупването на токсини. Витамин А влияе благотворно на зрението. Бета-каротин обаче се образува в по-големи количества, когато морковите са подложени на висока температура. Те съдържат и ликопен, но не толкова, колкото в доматите.

Цвекло

Често се препоръчва цвеклото да се яден сурово и да се пие сок от него. Но когато е сварено или запечено е не по-малко здравословно. Цвеклото съдържа витамините А, В, С, РР и от групата В, както и голямо количество минерални вещества. То е един от най-полезните зеленчуци, особено когато е сварено или запечено. Фибрите в цвеклото, пречистват храносмилателния тракт и предотвратяват запека. Зеленчукът подобрява обмяната на веществата, помага на черния дроб, бъбреците и кръвоносните съдове.

Ябълки

Малко хора знаят, че печените ябълки са по-полезни от суровите. И двата вида съдържат калий, манган, желязо, витамините Е, Р, В2, В1 и С. При термична обработка те частично се разрушават, но не изчезват напълно. Ползата от печените ябълки е в пектина. Това вещество е мощен антиоксидант, който предпазва клетките от стареене, бори се с раковите заболявания, извежда от организма токсините. Количеството на пектина се увеличава при термична обработка.

Зеле

Киселото зеле е по-полезно от суровото, защото съдържащите се в него млечни киселини са много ефективни пробиотици. Те въздействат положително върху чревната микрофлора и стомаха, подобряват храносмилането и обмяната на веществата. Освен това в киселото зеле количеството на витамин С е по-голямо.

Спанак

Спанакът е много богат на минерали и витамини, което го поставя на едно от първите места сред зеленчуците. Но той не губи полезните си качества след термична обработка, дори обратното - хранителните вещества в него по-добре се усвояват. Важното е той да не се вари, а да се готви на пара. Спанакът съдържа и много витамин В6, който при нагряване увеличава полезните си ефекти.

Аспержи

Аспержите съдържат ликопен и каротин, за които вече казахме, че след термична обработка усилват антиоксидантните си свойства.

Сподели във Facebook