Здраве

4 Февруари 2020

Животът днес

Повечето хора свързват калция преди всичко с млечните продукти. Те обаче не се препоръчват при някои заболявания, а и съвсем не са главният източник на полезния за костите елемент.

Кои храни съдържат повече калций:

Сьомга

В 100 г сьомга има 170 мг калций. Но това не е единственото предимство на тази риба. Тя съдържа и витамин D, който играе основна роля в усвояването на калций от организма. Сьомгата е много богата и на омега-3 мастни киселини, което подобрява състоянието на сърдечносъдовата система.

Овесени ядки

В една стандартна порция овесени ядки има 400 мг калций, което е повече от съдържащия се в чаша мляко. Освен това овесените ядки са много богати и на фибри, а това помага на стомашно-чревния тракт, както и на сърцето.

Сардина

Тя също е богата на калций, но по съдържание на витамин D и омега-3 отстъпва на сьомгата.

Тъмни листни зеленчуци

Вегетарианците трябва да знаят, че лидери по съдържание на калций са тъмните листни зеленчуци. Друго тяхно предимство е, че са много нискокалорични.

Тофу

Това е един от най-богатите на калций продукти. В една чаша тофу се съдържат 850 мг от този елемент.

Сподели във Facebook