Учените по целия свят се сблъскаха с неприятна тенденция – броят на мъжете на възраст до 35 години, страдащи от рак и сърдечносъдови заболявания, продължава да расте. Според медиците това е свързано с темповете на живот в големите градове, хроничния стрес, финансовите кризи и проблемите в личния живот. И естествено – небалансираното хранене.

Голяма част от здравословните проблеми при мъжете обаче могат да се предотвратят, ако променят менюто си и се ориентират към определени продукти. На първо място това са морските дарове. Мидите, калмарите, стридите и скаридите са богати на белтъчини и микроелементи, най-вече цинк, който предотвратява появата на рак на простатата. Цинкът се съдържа още в говеждото месо и бобовите култури.

Учените препоръчват още и рибите, особено мазните видове. Сьомгата, рибата тон, скумрията, херингата и пъстървата са богати на мастни киселини, които помагат да се понижи нивото на холестерола и да се предотвратят проблеми с простатата. Тези риби освен това стимулират кръвообращението, подобряват сърдечната дейност и имунната система.

Лекарите съветват още представителите на силния пол да включат в менюто си броколи. Те съдържат вещества, предпазващи организма от свободните радикали, които провокират появата на онкологични заболявания.

Мъжете не бива да пренебрегват и бананите, защото те са богати на калий, който е изключително необходим за нормалното функциониране на сърцето и нервната система. Редовната употреба на банани може да понижи риска от инфаркт.

Сподели във Facebook