Здраве

24 Ноември 2022

credoweb bg

Засегнатите от захарен диабет тип 2 в света нарастват и България не е изключение от тази тенденция. 9,6 % от българите на възраст над 20 г. са развили захарен диабет – това сочат последните данни от направени проучвания. 580 000 – 73,9%, са диагностицираните диабетици и 26,1% недиагностицирани - тези, които носят заболяването в себе си, но все още не знаят.

Тревожната статистика показва, че 9-12 на 100 000 деца също имат диабет тип 2. В предиабетно състояние са 3,7%, което прави 222 000 души. Прогнозите са през 2025 година заболелите от ЗД да достигнат 11-14%.

Рискови фактори за развитието на захарен диабет тип 2

Затлъстяване -  категорично е установено, че наднорменото тегло е силно свързано с развитието на захарна болест. Колкото повече мастни тъкани има в организма, толкова по-резистентни на инсулин са тъканите. Но не всеки с това заболяване е с наднормено тегло.

Намалена двигателна активност - заседналият начин на живот е сред основните рискови предпоставки за развитие на захарен диабет тип 2.

Наследственост - рискът нараства, ако родител или брат/сестра е с тип 2.

Възраст - с възрастта хората намаляват своята двигателна активност, с което се увеличава и рискът те да заболеят от захарен диабет.

Некачественото и неправилно хранене - заедно с обездвижването и затлъстяването те са едни от основните фактори за подмладяване на заболяването. Все повече млади хора страдат от преддиабет или вече са развили диабет.

Артериална хипертония - специалистите са категорични, че неконтролираното хронично повишено кръвно налягане над 139/89 (mm Hg) е свързано с повишен риск от диабет тип 2.

Дислипидемия - високите нива на общия и на „лошия“ LDL-холестерол, както и на триглицеридите и ниските нива на „добрия“ HDL-холестерол са свързани с повишен риск от неинсулинозависим диабет.

Синдром на поликистозните яйчници – касае жените, които имат това често срещано състояние, проявяващо се с нередовни менструални цикли, по-обилно окосмяване и затлъстяване - при тях рискът е по-висок.

Захарният диабет тип 2 води до засягането на микросъдовете и макросъдовете и навременното му диагностициране, както и правилното му и регулярно проследяване би предотвратило усложнения свързани с очите, бъбреците, сърцето, нервите и други органи и системи.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook