Здраве

27 Април 2015

3109

Животът днес

Кожата обича аромат на лавандула

Тина БОГОМИЛОВА

Лавандулата извисява духа и разкрасява тялото. Знаели са го още древните, макар че само знатните и богатите са си позволявали този чудодеен аромат.

Египтяните използвали лавандула за масажи, козметика и балсамиране. Твърди се, че ароматът й е тайното оръжие на Клеопатра, за да омагьоса с чара си римските императори. Самите римляни използвали цветето като парфюм за домовете и баните си. В Средновековието лавандулата се е смятала за свещено растение, което гони дявола и злите сили.

През Ренесанса знатните дами започнали да се пръскат с парфюми с лавандула и розмарин. Неомъжените пък носели тайно цветето, за да привлекат вниманието на любимия. Според езика на цветята лавандулата е символ на преданост и невинност, а и носи късмет.

България е сред лидерите по производство на лавандула. Ароматното растение съдържа приблизително 3% етерично масло, което е много ценно в парфюмерията и козметиката. 

Народната медицина пък препоръчва лавандула за най-различни болежки – главоболие, настинка, нервно напрежение, депресия, сърцебиене, зъбобол. 

Лавандуловото масло е едно от най-използваните в ароматерапията, тъй като има успокояващ и отпускащ ефект. Премахва стреса и тревожността, дарява спокоен сън. То се съчетава идеално с много други етерични масла, а ароматните вани очистват тялото от шлаки и отрови.

Кожата също обича да попива чудния аромат. Маслото е антисептично и противогъбично, много помага при проблеми с кожата, акне, белези, порязвания, слънчево изгаряне и псориазис.

Лавандуловото масло освобождава задържаните течности в организма и балансира съдържанието на влага в кожата, помага за регенерацията на клетките. 

Маслото бори бръчките, тъй като стимулира притока на кислород в клетките. Но по-скоро е превенция срещу тях, отколкото ги глади, след като са се появили.

Може да се използва вечер вместо почистващ тоник за лице.  Домашната рецепта е следната: няколко капки масло се сипват във вряща вода и като изстине, се прехвърля в шишенце. 

Маската с мед и лавандула е подходяща за всеки тип кожа, но се препоръчва най-вече за мазна и склонна към акне. Лицето се масажира нежно със смес от топла вода, две лъжици мед и 3 капки етерично масло. Друг вариант е да се смесят хума, вода и по няколко капки лавандулово масло и лимонов сок.

Лавандуловото масло помага при сухи или напукани устни. 

Много е подходящо през горещините, тъй като не само пази кожата от вредните слънчеви лъчи, но и от ухапванията на кръвожадните комари.

Разкрасяващо действа и лавандуловата вода. Тя може да се използва за ежедневно тонизиране на кожата и като съставка на маски за лице.

Лавандулата помага и за по-гъста грива, използва се при пърхот и косопад. Може да се капнат няколко капки в обикновената козметика за коса или пък да се направи балсам от сушена лавандула и няколко капки масло. 

Друг вариант е лавандуловото масло да се смеси с малко зехтин и да престои около час на главата, завита в найлонова кърпа.

Ароматното растение попада в най-различни разкрасяващи тубички и бурканчета – почистващи пяни, тоници, масажни масла, кремове за лице и тяло, луксозни сапуни, дезодоранти, балсами и шампоани. 

Ароматът на лавандулата се цени особено много в парфюмерията. Смесва се добре с други ухания като роза, мента, здравец, салвия, бергамот, пачули и джинджър.

Лавандулата краси не само градината, но и чинията. Цветове от растението се добавят за аромат в печива и мармалади.

Стръкчета лавандула отблъскват молци, комари, бълхи и мухи. Сухите цветове и листа се използват за освежаване на помещения и гардероби. Саше с изсушена лавандула се слага под възглавницата или се капват няколко капки лавандулово масло при безсъние. Или пък за отпускане, релакс и хубав сън се пие лавандулов чай - две лъжици цвят се запарват в половин литър вода за 10 минути.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 143