Здраве

18 Февруари 2014

1750

Животът днес

Кожата обича да похапва сладко



Пилингът почиства в дълбочина, омекотява и освежава

Тина БОГОМИЛОВА

Преди много години е установено, че кожата се обновява постоянно - новите клетки изтласкват старите, но те, независимо че вече са мъртви, понякога не искат да се махнат, а остават заедно с натрупаната мазнина, прах и пот. В тези случаи пилингът се препоръчва, защото почиства в дълбочина, омекотява и освежава. А кожата ни обича да похапва сладко, тъй като така се чисти много добре.

Различни плодови киселини (Alpha Hydroxy Acids - AHA) се използват в плодовия пилинг. Те се добиват от ябълки, цитрусови плодове, папая, грозде, тръстикова захар. Природните киселини подмладяват, избистрят тена и изглаждат бръчки. Отстраняват се мъртвите клетки на горния рогов слой и се открива здрава и свежа тъкан под тях. Плодовите киселини съдействат и на колагена да запази влага в кожата.

Плодовият пилинг щади кожата, затова се прилага и когато е много суха и чувствителна. Помага да се изчистват и белези от акне и пигментни петна.

Честото лющене на мъртвите клетки с плодови киселини обаче води до зачервяване, раздразване и чувствителност към слънчевите лъчи. Затова препаратите за домашна употреба съдържат плодови киселини в ниски концентрации, най-много до 40%. В по-високи пилингът трябва да се извършва само от козметици, а над 70% само от дерматолози. За да се постигне траен ефект, са необходими няколко процедури за месец, месец и половина.

Друг сладък пилинг е шоколадовият. Какаовото зърно е силен антиоксидант, богат на витамин В1, В2, РР, провитамин А, магнезий, калий, калций, натрий и желязо. То отстранява мъртвите клетки, стимулира кръвообращението, прави кожата по-еластична и изравнява тена. Шоколадовият пилинг съдържа гранули от какаови ядки, които се разтварят и хидратират кожата. Продължителността на процедурата е 20 минути.

Пилингът не се изплаква и приятният аромат остава по-дълго време. При силно дехидратирана и с неравномерен тен кожа е препоръчително да се направят най-малко четири процедури, по една седмично. Шоколадовият пилинг дава и усещане за релакс и лекота.

Сладките процедури може да се правят и на цяло тяло, и само на лице. Козметичните салони предлагат шоколадово почистване на лицето за около 20 – 35 лева, 55 – 70 за цяло тяло. Но кризата често сваля цените наполовина и могат да се намерят оферти и за десетачка за лице, 25 за цялото тяло. Процедурите обикновено са до половин час, но пилингът се комбинира с масаж. Почти всички спа хотели и рехабилитационни центрове предлагат какаовото почистване на цялото тяло. Цените достигат и до стотачка.

Плодовият пилинг е почти за същите цени и времетраене. Обикновено се комбинира с арома масаж. За постигане на видим ефект обикновено се налага неколкократно прилагане през една седмица до месец, така че общата цена може доста да скочи. Интервалите, както и концентрацията на разтворите, се определят различно според кожата.

У дома шоколадовият пилинг е невъзможен, тъй като това не е обикновен шоколад за хапване, а козметичен. За процедурите се използват само няколко важни съставки от какаовата вкуснотия. Въпреки това има много подмладяващи домашни рецепти с вкус на какао.

Цитрусовите плодове са чудесни за мек домашен пилинг. Портокалите размекват и разхлабват мъртвите кожни клетки, без да предизвикват раздразнение. Необходим е само сок от портокал с малко захар и зехтин. Грейпфрут с морска сол също лющи добре мъртвите клетки.

Екзотични плодове като папая, манго и ананас съдържат естествени ензими, които спомагат за обновяването на кожата и са отличен заместител на химичните пилинги. Полезни са при акне, фини бръчки, пигментни петна и за съживяване на повехнала кожа.

Изобщо плодов сок с малко зехтин и захар става за домашен пилинг.

Честото лющене обаче не се препоръчва. Кожата си има свой механизъм за самообновяване и прекаленият пилинг, вместо да я разкраси, може да я загрози.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 88