Здраве

14 Април 2014

1205

Животът днес

Констатациите на проф. Ханс Бракман и неговите препоръки

Виждам значителни разлики при лечението на пациентите с хемофилия в България и Германия, особено що се отнася до използването на кръвосъсирващите препарати, които са доста скъпи, констатира световният специалист при последната си визита у нас през март 2014-а. Един пациент с хемофилия струва средно 200 000 евро годишно, необходимо е и да има едно много сериозно количество концентрати на постоянно разположение.

В Германия се опитваме да третираме пациентите профилактично - както деца, така и възрастни и де факто броят на пациентите постоянно нараства. Но ние имаме грижата и осигуреността с достатъчно препарати за всички. У нас здравните каси не поставят ограничения пред лечението. Докато тук то не може да се провежда изцяло по правилата, защото има ограничения и лекарите не могат да прилагат достатъчно кръвосъсирващи препарати.

Има дори млади хора, които вече имат увреждания на ставите поради вътрешни кръвоизливи. Подобна картина отдавна не може да се види в Германия, където правим системна профилактика. При сегашното положение в България и недостиг на лекарства, правилната стратегия е да се наблегне силно на профилактиката в ранна възраст, за което трябват много повече препарати за децата, много повече от отпусканите към момента.

Тъй като болните от хемофилия в България не са голям процент от населението, е препоръчително лечението им да бъде концентрирано в малък на брой центрове, където обаче да се предлага комплексна грижа. Важно е да има стандарти при обучението на лекари специалисти, за да се оптимизира приложението на препаратите, което може да стане само с оптимална организация и единни действия на държава и лекари.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 96