Здраве

17 Ноември 2016

1558

Животът днес

Във връзка с Международния ден без тютюнев дим, дни след като беше избран новият президент на България и действащият кабинет опдаде оставка, Гражданска инициатива "България без дим" отправи официален апел до политическите сили, гражданите и медиите, в които акцентира на важността борбата срещу тютюнопушенето да се превърне в основен приоритет и Министерството на здравеопазването да поднови усилията за контрол. 

в."Животът днес" публикува пълния текст на изявлението:

На днешния Международен ден без тютюнев дим и по повод приетата вчера оставка на правителството апелираме към политическите сили, новоизбрания и действащ президент, да възстановят отговорните действия на българската държава за ограничаване на тютюнопушенето.  Лидер в развитието и прилагането на политиките на държавата за ограничаване на тютюнопушенето е Министерство на здравеопазването. Очакваме следващите министри на този пост, в служебни и редовни кабинети, независимо от политическата им принадлежност,  да подновят и активизират тези усилия на държавата, с участието и дейната подкрепа на министърпредседателите и всички останали членове на изпълнителната власт.  
За съжаление по време на мандата на досегашния министър д-р Петър Москов, противодействието на държавата срещу тютюнопушенето бе практически парализирано, в нарушение на националните, европейски и международни правни изисквания. Чрез свеждане на капацитета на регионалните здравни инспекции и недопускане на други контролни органи, контролът над спазването на приетата през 2012 г. забрана за тютюнопушене на закрити обществени места бе сведен до минимум.   Така се стигна до видимо отстъпление от вече постигнати резултати по отношение на спазването на забраната и тютюневия дим масово се появи на места, откъдето беше изчезнал.  
На този фон, през месец юни 2016 г. в отговор на депутатско питане, здравният министър Петър Москов успокои Народното събрание, че е сформирана работна група за промяна на закона в областта на забраната за тютюнопушене. Но вратите на ведомството бяха затръшнати за каквото и да било партньорство с гражданското общество, а опитът да получим информация за действията на групата по реда на Закона за достъп до обществена информация подсказва, че всъщност такава група изобщо не е сформирана. Сдружение „България без дим“ обжалва отказът на МЗ да предостави исканата информация и ще я оповести при първа възможност. 
Като гражданска инициатива и основоположник на обществената коалиция „За живот без тютюнев дим“ от 2010 г. сме търсили и осъществявали успешно сътрудничество с министри и представители на ръководствата на всички политически сили. Приетата вчера оставка на Министерския съвет им дава възможност да възобновят отговорните действия на държавата за ограничаване на зависимостта от тютюнопушенето и 
тежките щети за здравето и благополучието на българските граждани, които нанася то. 
Очакваме министрите на здравеопазването в служебния кабинет, както и в кабинетите, излъчени от следващия парламент,  да приемат контрола върху забраната за тютюнопушенето на обществени места за първостепенен приоритет. Нещо повече, очакваме политическите лидери и демократически представители на българските граждани, да положат всички необходими усилия за прецизиране, прилагане и спазване на нормите за ограничаване на тютюнопушенето и намаляване на вмешателството на тютюневата индустрия.  

Имаме готовност още в първите дни на следващото Народно събрание да внесем подготвени промени в законите, които да направят по-лесна и ефективна борбата срещу тютюневата зависимост. 
 

Сподели във Facebook