По целия свят хората се запасяват с продукти, въпреки уверенията на властите, че дефицит няма да има. Спиртът и другите дезинфекционни средства изчезнаха от магазините, единствената тема за обсъждане е коронавирусът, улиците са пусти, пътниците в градския транспорт се броят на пръсти. Масло в огъня наливат и медиите, които непрекъснато разпространяват плашещи новини. Всичко това вдигна градуса на стреса, което в никакъв случай не помага. На хората им се наложи рязко да се пренастроят на съвсем друга вълна, което засили усещането, че губят контрол над живота си. А това е идеалният момент да се появи паниката. Според психолозите колкото по-внимателно следим информационния поток, толкова по-голяма тревога ще ни обхваща, но предозирането с негативни новини може да доведе до емоционално прегаряне само за няколко дни.

Какви съвети дават специалистите:

Намерете си ново рутинно занимание

Хората, които са под карантина или работят от домовете си, трябва да положат усилия, за да запазят дневния си режим. Опитайте се да си създадете нови рутинни занимания, планирайте свободното си време, което сега ще е в излишък. Дръжте ритъма на живота си под контрол. Направете си дневен график и стриктно го спазвайте.

Помагайте на другите

Най-неприятната за психиката последица от епидемията е хората да се концентрират върху себе си, преживяванията и страховете си. Ако обаче започнете да мислите за другите, ще излезете от капана на паниката, твърдят специалистите. Помислете с какво можете да бъдете полезни на другите – и в работата, и в личния си живот. Помнете, че не само вие се страхувате. Обадете се на приятели или роднини, изслушайте ги, колкото по-голяма съпричастност проявите, толкова по-лесно ще се справите със стреса.

Обърнете внимание на дългосрочните перспективи

Паниката е усещане, че необратимо си закъснял. Разумът се изключва, а хората са убедени, че нищо повече не може да се направи. Сега е моментът да си спомните за дългосрочните планове – да научите чужд език или да направите ремонт например. Когато осъзнаете, че няма за къде да бързате, можете спокойно да се заемете с плановете си и да започнете тяхната подготовка или реализация. Мисълта, че ви предстои дълъг живот ще ви успокои.

Според психолозите, когато става въпрос за тревожност и паника, времето е на ваша страна – след седмица ситуацията започва да се възприема като норма и нивото на стреса започва да пада.

Сподели във Facebook