Поради продължителната изолация са зачестили конфликтите между родителите и децата им, съобщиха учени от университета в Мичиган, САЩ.

На психолозите отдавна е известно, че продължителното затваряне на неголяма група от хора в тясно пространство, предизвиква сериозен стрес и провокира скандали. А неопределеността относно развитието на пандемията от COVID-19 се отразява много негативно върху психичното състояние и на родителите, и на децата. Онлайн изследване с участието на 562 души установило, че проблемът се разраства със скоростта на лавина. И ако изолацията продължи прекалено дълго, светът е заплашен от епидемия от домашно насилие.

Повечето родители по време на изолацията почувствали в началото по-голяма емоционална близост с наследниците си. Впоследствие напрежението започнало да расте, а наказанията да се увеличават.

50% от родителите се притеснявали, че няма да могат да си платят сметките, 55% били убедени, че парите им скоро ще свършат. Това е и основната причина за силния стрес при възрастните. 52% от тях признали, че финансовите им проблеми се отразяват негативно върху отношенията им с децата.

В същото време и експерти от Германия биха тревога. Според тях домът не се е оказал безопасно място за много хора. Стресът, свързан със социалната изолация и неясното финансово бъдеще, е довел до разрастване на семейните скандали. Най-чести жертви на насилието станали жените и децата.

Не по-добро е положението и в съседна Франция. Психолозите сигнализират, че много родители са се пречупили в сложната ситуация и отношенията в семействата им станали изключително напрегнати.

Сподели във Facebook