От древни времена котките живеят с човека и са се научили да общуват с него по уникален начин, да усещат настроението и даже болката му.

Неотдавна американски учени провели изследване и установили, че хората, които всеки ден в продължение на 15-20 минути галят котка, изпитват стрес много по-рядко. Близостта на този домашен любимец чувствително намалила нивото на кортизол в организма им.

При какви заболявания помагат

В продължение на векове нашите предци са използвали котките за лечение на различни заболявания, наблюдавали са резултатите и са правели своите изводи. В крайна сметка техният опит поставил началото на отделно направление за профилактика и лечение – фелинотерапия (от лат. „felis“ - котка).

Вече са известни стотици случаи, когато пухкавите домашни любимци са помогнали на хората. Доказан е ефектът при деца с проблеми във физическото и умствено развитие, както и при възрастни с психически проблеми и сърдечносъдови заболявания. Котките могат да излекуват дори от наркотична или алкохолна зависимост, твърдят специалистите.

А изследователи от Северна Каролина анализирали звуците, които издават котките и стигнали до извода, че тяхното мъркане с честота от 25 херца укрепва костите и помага по-бързо да заздравеят раните. Специалистите предложили тази честота да се използва за възстановяване на костно-мускулната активност на астронавтите, които продължително време са пребивавали в безтегловност.

Близостта и тесният контакт с котки подобрява състоянието на хора с тежки травми и вродени патологии на главния мозък. Те оказват положително въздействие и при редица други здравословни проблеми. Доказана е ефективността им при отклонения във функционирането на бъбреците и черния дроб, при синдрома на хроничната умора, дори при инфекциозни заболявания. Учените са установили, че мъркането на котките понижава симптомите при възпаление на белите дробове. Някои специалисти предложиха фелинотерапията да се използва в клиниките, където се лекуват пациенти с коронавирус.

Котките помагат при неврози, панически атаки, депресии, различни мании и шизофрения.

Как лекуват котките

Каква е тайната на лечебното им въздействие? Според специалистите то се осъществява чрез няколко механизма. На първо място чрез звука. Звуковите вълни при мъркането са с честота от 16 до 44 херца. Това оказва успокояващо действие върху нервната система, активира имунитета на хората и помага за по-бързото оздравяване.

На второ място чрез топлината. Температурата на котките е по-висока от тази на човека - 38-39°С. Понякога е достатъчно да се загрее болното място. На трето място котките помагат чрез статичното електричество, което възниква при гладенето на козината им. Това отнема напрежението, болките и намалява възпаленията.

Учените предупреждават обаче, че не всяка котка е подходяща за терапия. Тя трябва да бъде възрастна и добре развита физически, да не е агресивна, а открита и дружелюбна. Има значение и полът ѝ. Доказано е, че женските са по-ефективни при лечение на психически разстройства и заболявания от неврологичен характер. А мъжките помагат повече при болеви синдроми, при лечение на опорно-двигателния апарат, гръбнака или ставите.

Сподели във Facebook