Здраве

12 Октомври 2018

Петър Галев

Рон Флюит от Великобритания е на 53 години, когато на фона на пълно здраве започва да кашля постоянно и да се задъхва силно при изкачване на стълби и при ходене по умерено наклонен терен. По повод на тези оплаквания посещава личния си лекар, който му прави кръвни изследвания и рентгенова снимка на белите дробове. Резултатите са абсолютно нормални и лекарят уверява Рон, че няма от какво да се тревожи.
Рон Флюит, снимки "Животът днес"
Оплакванията му обаче продължават, все по-трудно му е да извършва дори всекидневните битови дейности като почистване на дома, готвене, подреждане. Всяко усилие му коства сериозно здъхване и чувство че не му стига въздухът.
Междувременно Рон среща Максин, която по-късно взема за съпруга. Тя е притеснена от постоянната му кашлица и настоява отново да посетят лекар. Правят му нови изследвания, включително и на сърцето, които също са нормални. Пробва различни терапии – таблетки срещу алергия, инхалатори срещу астма, сиропи против кашлица, но няма особен резултат. Съпругата му е убедена, че няма начин мъж в разцвета на силите си да получава задух от минимални усилия и настоява Рон да постъпи в болница. Правят му специализирани изследвания – бронхоскопия, биопсия, скенер на гръдния кош и в крайна сметка му поставят диагнозата „Идиопатична белодробна фиброза“. Той никога не е чувал за такова заболяване преди това, дори близките му го успокояват, че все пак не става въпрос за рак на белите дробове... Но когато лекарят му казва, че няма лечение и половината от пациентите живеят около три години след поставяне на диагнозата, Рон изпада в депресия. Но с помощта на съпругата си решава, че няма да се предаде на заболяването. Вместо това се включва в различни инициативи, с които да повиши познанията в обществото за тази болест.
В момента Рон, който сега е на 57 години, е на иновативно лечение, което не може да излекува увредените му от фиброзата бели дробове, но значително забавя прогресията на заболяването. Понякога му се налага да използва назален катетър с кислород, за да извършва каквато и да е физическа дейност. В крайна сметка Рон успява да се върне на работа, макар и на половин ден. А голяма част от времето си посвещава на подкрепа за хората със своето заболяване.
По време на Европейския конгрес по белодробни заболявания в Париж Рон Флюит се срещна със здравни журналисти и разказа своята история. Екип на jivotatdnes.bg също беше там. „Понякога хората не могат да повярват и да възприемат, че съм сериозно болен, защото, като изключим затрудненията с дишането, аз изглеждам напълно нормално“, каза Рон Флюит. И действително, впечатлението е за един изключително позитивен и целеустремен човек, когото болестта не е успяла да прекърши.
Той се обърна към всички хора, които имат неизяснени оплаквания от упорита суха кашлица и задух при минимални усилия. Съветът му е да се търси навреме високоспециализирана консултация с пулмолог, защото все още дори лекарите от доболничната помощ невинаги са запознати с Идиопатичната белодробна фиброза. А ако диагнозата се постави навреме чрез типичния образ на заболяването при компютърна томография на гръдния кош (скенер), иновативното лечение може задълго да спре прогресията на заболяването.

Такова лечение е достъпно и за българските пациенти,

важното е те да бъдат откривани навреме.
Според проф. Тоби Майер от „Импириъл колидж“ – Лондон, дори личният лекар само със слушалка може да заподозре Идиопатична белодробна фиброза, защото тя дава специфичен звук при преслушване – все едно се разлепват ленти от велкро. Такава находка заедно с кашлица и задух изисква задължително изпращане на пациента в специализирано белодробно отделение.
проф.Тоби Майер
Идиопатичната белодробна фиброза е прогресивно и животозастрашаващо заболяване, което засяга средно 29 на всеки 100 000 души. Болестта се изразява в загуба на ефективната белодробна тъкан и съответно силно влошаване на дихателната функция с времето. Много тежко за пациентите протичат обострянията на заболяването, които налагат лечение в реанимационни отделения, а понякога завършват фатално. Навременното откриване на заболяването е важно, защото медицинското проучване INPULSIS-ON, резултатите от което бяха представени в Амстердам през септември 2015 г., доказа, че иновативно лекарство на „Бьорингер Ингелхайм“ чувствително забавя развитието на идиопатичната белодробна фиброза. 
Сподели във Facebook