Яйцата трябва задължително да присъстват в менюто на бъдещите майки, защото понижават риска от депресия по време на бременността, преждевременно раждане и раждане на деца с ниско тегло. До този извод стигнаха екип от специалисти, които анализираха 18 различни изследвания, посветени на храненето по време на бременност.

„Яйцата са полезен белтък, естествен източник на биодостъпни хранителни вещества и витамин D, които са жизнено важни по време на бременност. Въпреки и не в големи количества яйцата съдържат дълговерижни мастни киселина (срещащи се обикновено в морските продукти), които поддържат здравословното тегло на плода, понижават риска от преждевременно раждане и появата на депресия у майката. Желязото в яйцата също играе важна роля при бременност, по време на която е висока вероятността от развитие на анемия. Приемът на препарати, които съдържат желязо, обаче, може да доведе до запек“, съобщават авторите на изследването.

Според тях, ако бъдещите майки употребяват по две яйца на ден:

  • Ще осигурят на организма си витамин В12, който помага да се поддържат в добро състояние нервните клетки и еритроцити. Витаминът участва и в синтеза на ДНК.
  • Ще повишат в организма си нивото на фолати (съединения на фолиевата киселина), които участват във формирането на пълноценна плацента и предотвратяват дефекти на невралната тръба.
  • Ще си осигурят една четвърт от препоръчителната ежедневна доза на йод.
  • Ще приемат 3,7 мкг витамин D (за бременни жени ежедневната норма е 10 мкг), чийто дефицит носи риск от прееклампсия и гестационен диабет.
     
Сподели във Facebook