Здраве

27 Май 2024

478

credoweb bg

Най-сериозните причини за възникване на болестите са лошите навици на хората. Те се отразяват и върху разходите на здравните системи на развитите държави. Според здравната статистика начинът ни на живот е отговорен за над 53% от заболяванията в световен мащаб. За сравнение, биологичните фактори, включително наследствените болести, съставляват само 20% от общия риск, докато факторите от околната среда влизат с 15%. Нередностите в организацията на здравните услуги допринасят с 10-15%.

Лошите навици не само вредят на нашето здраве, но също така имат и финансово отражение върху икономиката, пораждайки разходи от милиарди, представляващи преки разходи за лечение и загуба на работоспособност на населението. Един от основните фактори е тютюнопушенето, което годишно причинява 7,2 милиона смъртни случаи", споделя професор Анджей Фал, президент на полското Дружество по обществено здраве. Тези данни бяха представени по време на онлайн дискусия за намаляване на вредата от тютюнопушенето, организирана от международната научна асоциация на независимите експерти SCOHRE.

Експертите по обществено здраве считат, че личните решения, над които хората имат контрол, играят все по-голяма роля. Проблемът със загубите от тютюнопушенето е значителен и от икономическа гледна точка за целия свят. Само в САЩ икономиката годишно загубва над 300 милиарда долара поради болести, свързани с тютюнопушенето, като голяма част от тях са сърдечносъдови, онкологични и респираторни заболявания. Директните медицински разходи са в размер на 170 милиарда долара, а загубата на работоспособност и болничният отпуск формират още 160 милиарда долара, отчитат икономистите.

Също така, европейските здравни и социални фондове плащат огромна цена за лечението и последиците от болестите, свързани с цигарите. "50% от загубите произлизат от сърдечносъдови заболявания, които често имат фатален изход. Респираторните заболявания и ракът представляват съответно 22% и 21% от разходите. Най-силно засегнати са страните със среден до висок доход - това включва голяма част от страните в Европа", добавя полският експерт.

Масово отказване на цигарите - какво сочи опитът?

Най-ефективният подход в здравния и икономически план би бил намаляването на вредата за тези, които не могат да избегнат цигарите, казват медицинските експерти от SCOHRE, като посочват бездимните алтернативи като по-малко опасен начин за приемане на никотин.

„Трябва да предложим на пушачите избор, различен от „ще умреш, ако не спреш цигарите“. През 2020 година IQOS получи одобрение от Агенцията за храните и лекарствата на САЩ да се продава като продукт с намален риск. Първият такъв продукт беше снус, за който регулаторът даде разрешение да се предлага с твърдението, че намалява риска от рак на белия дроб", посочва д-р Димитри Рихтер, водещ кардиолог в Атина, Гърция.

Голяма част от пациентите не могат да откажат цигарите без подкрепа - само 36% от 100 пушача успяват да ги спрат,

а 21% се връщат към цигарите година по-късно. Въпреки това, когато се предлагат по-малко вредни алтернативи като електронни цигари, IQOS и снус, ситуацията се променя. Затова редица държави вече прилагат подхода към намаляване на вредата от цигарите и отбелязват позитивни резултати.

Във Великобритания стратегията за намаляване на вредата чрез новите продукти е успешна. Комуникацията е позитивна и насърчава преминаването от най-вредните начини за приемане на никотин към по-безопасни", отбелязва професор Фагерстрьом.

Нова Зеландия следва примера на Великобритания, въвеждайки тези продукти като помощни средства за хората, които искат да спрат да пушат, с амбицията да стане първият "Остров без дим". Япония също е успешен пример, като от страна с много пушачи намали продажбите на цигари рязко след влизането на бездимните алтернативи на Филип Морис Интернешънъл на пазара, показват проучванията.

Успехът на бездимните алтернативи и резултатът от преминаването към тях са очевидни във всички държави, където се прилагат, посочва професор Фагерстрьом.

В Швеция не повече от 5% от населението пуши цигари, като същата тенденция се наблюдава и в Норвегия. Голяма част от пушачите в тези страни се превърнаха в потребители на снус и никотинови торбички за орална употреба, което им помогна да преодолеят зависимостта си от цигарите. Парадоксално, снусът е забранен в Европейския съюз с изключение на Швеция, където е традиционен.

Как да се подкрепят хората, които искат да спрат да пушат?

Преходът към бездимните алтернативи би намалил сериозно не само смъртността и заболеваемостта от редица болести, но и финансовата тежест за държавите. За да се стимулират пушачите да направят този избор, те трябва да имат информация и финансова подкрепа.

„Ако новите продукти имат по-ниски данъци в сравнение с най-вредните - цигарите, и са по-достъпни, вероятно ще насърчат повече хора да преминат към тях. Това може да се постигне от регулаторните органи и да се използва като ефективен инструмент за намаляване на вредата при хората, които в противен случай биха продължили да пушат. Необходимо е да работим заедно“, заключва професор Фал.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook