Здраве

12 Ноември 2018

credoweb bg

Кожните алергии се явяват най-честата причина за временна нетрудоспособност при възрастните, отбелязва CredoWeb.bg. Данните са изнесени на пресконференция, проведена във връзка с X Национална кампания за профилактика на кожните алергични заболявания.

Безплатни прегледи

за кожни алергии

Близо 30% от активното население страдат от алергични дерматити и уртикарии,  като причините за това все още не са уточнени, но ной-вероятно това се дължи на непрекъснатия контакт на човешкия организъм с различен вид алергени, които го заобикалят в бита. 

При децата също се наблюдава тревожен ръст в кожните алергии

Положителните реакции при тестуване на деца в училищна възраст достигат 40-50%. Нещо повече - атопичният дерматит трикратно увеличи честотата си достигайки до 15-30% при децата и 2-10% при възрастните. През 2050 година, очакванията са всяко второ дете в индустриализирания свят да се ражда с предразположение към атопичен дерматит. По време на пресконференцията, организирана по повод Националната кампания, доц. д-р Здравка Демерджиева дм и д-р Бисерка Котевска Трифунова от Клиника по дерматология и венерология към Аджибадем СитиКлиник Болница Токуда в София представиха резултати от проучване на разпространението на контактен дерматит сред българските деца. 

Сподели във Facebook