Краставиците – диетични и полезни

Краставиците са известни като зеленчук, но всъщност те са плод и са от семейството на пъпешите.

Те са добър източник на антиоксиданти, като флавоноиди, лигнани и тритерпени, които имат противовъзпалителни и противоканцерогенни свойства. Кората и семената им са най-богати на хранителни вещества. Те съдържат фибри и бета-каротин, който е полезен за очите. Наскоро бе установено, че семената на краставиците са богати на минерали и съдържат калций. Краставиците са чудесна добавка към здравословното хранене, защото са бедни на калории, въглехидрати, сол, мазнини и холестерол. В една чаша нарязани краставици има само 16 калории, а тя доставя на организма калий,  фибри и витамин С. Осигуряват се и малки количества витамин К, магнезий и витамин А.

Полезните предимства

Хидратират

95% от съдържанието на краставиците е вода. Това ги прави прекрасно хидратиращо средство, особено през лятото. Една чаша нарязани на колелца краставици може да задоволи жаждата колкото една чаша вода. Освен това те действат противовъзпалително, облекчават раздразненията и подмладяват кожата.

Предпазват от рак

Краставиците съдържат 2 растителни вещества, за които има данни, че действат противораково: лигнани и кукурбитацини. През последните години фармацевтичните компании обръщат специално внимание на кукурбитацините с надеждата да ги включат в нови лекарства против рак. 

Неотдавна изследване установи, че кукурбитацин В забавя с 50% растежа на 7 клетки на рака на панкреаса. Учени доказаха, че лигнаните предпазват от рак чрез бактериите в храносмилателния тракт. Бактериите превръщат лигнаните във вещества, като ентеродиол и ентеролактон, които могат да се свързват с естрогенните рецептори и по този начин да намаляват риска от видовете рак, които са свързани с естрогена. Такива са ракът на яйчниците, на гърдата, на ендометриума и на простатата. 

Разкрасяват кожата

Краставиците имат охлаждащ и успокояващ ефект върху кожата. Те намаляват подутините, раздразнението и възпалението. Налагането на нарязани на колелца краставици върху очите намалява сутрешната подпухналост. С краставица се облекчават и слънчевите изгаряния на кожата. 

Заздравяват костите

През последните десетилетия стана ясно, че витамин К е важен за здравето на костите, а една чаша краставици съдържа около 19% от препоръчителния дневен прием на витамин К. Изследване показа, че този витамин намалява риска от фрактури, особено на тазобедрените стави. Витамин К си взаимодейства с витамин D при увеличаването на костната плътност.

Борят се със свободните радикали

Краставиците съдържат няколко антиоксиданта, включително витамин С, бета-каротин и манган, а също така флавоноидите тритерпени и лигнани, които имат противовъзпалителни свойства.

Според изследванията пресният сок от краставици намалява свободните радикали, които се свързват с различни заболявания.

Пазят сърцето

Краставиците са полезни за сърцето, защото съдържат калий. Много изследвания свързват този елемент с понижаването на кръвното налягане заради съдоразширяващите му свойства. Според учените приемането на 5 милиграма калий на ден намалява риска от сърдечносъдови заболявания и исхемична болест съответно с 37 и 49%. 

Рисковете 

Освен че в краставиците може да има пестициди, за да се запазят, докато се транспортират, корите им се мажат с восък. Восъкът, който се употребява за екологичните краставици, не е синтетичен, а химикалите са одобрени от здравните власти. Това не означава, че ако не можете да си позволите да купувате екологични краставици, трябва да се откажете от отглежданите по конвенционален начин. Ползата от тях надвишава вредата, ако лишите организма си от този зеленчук. (ЖД)

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 150