Рискът детето ви да се разболее от астма е доста по-висок, когато в дома ви живее котка. Наличието на куче обаче значително намалява опасността от това заболяване. До този извод стигнаха специалисти от Имперския колеж в Лондон.

Много хора се отказват да вземат домашен любимец и даже се отървават от него, когато се появи нов член на семейството. Причината е, че младите родители се страхуват за здравето на бебето и най-вече, че кучето или котката може да предизвикат алергия у новороденото.

Всичко за астмата

Специалистите от Лондон проучили данните за здравословното състояние на 20 хиляди деца и установили, че котките действително може да станат причина за развитието на астма. Виновна е козината на котките, която съдържа частици, активиращи процеси, провокиращи развитието на астма. Ако обаче бебето расте с куче, рискът от заболяването спада с цели 40%.

От първия ден на своя живот бебетата са подложени на влиянието на много голям брой разнообразни бактерии, които имат положително влияние върху имунната система на новородените. Тук кучетата имат съществен принос. Специалистите са убедени, че колкото по-рано организмът на детето опознае повече различни бактерии, толкова по-силна имунна защита ще има. Бактериите помагат за образуване на антитела, защитаващи организма от алергични реакции.

Британските учени са убедени, че тяхното откритие потвърждава тезата, че стремежът към прекалена чистота у съвременното общество, е една от причините за растящия брой на хората, страдащи от алергични заболявания и астма.

Сподели във Facebook