Здраве

15 Септември 2014

4243

Животът днес

Лечебна кал за здраве и красота

Тина БОГОМИЛОВА

Болежки лекували с кал още древните египтяни, гърци и римляни. Аристократите от по-късни времена също се въргаляли в лепкавата тиня за здраве и перфектен външен вид. Преди откриването на пеницилина компресите на ранените войници се правели с лечебна кал. Днес в цял свят има курорти и спа центрове, където млади и стари, здрави и болни киснат в калта.

Лечебната кал е природен продукт с разнообразен състав и свойства, образуван под въздействието на климат, вода, почва, растителни и животински организми. Тя има противовъзпалителни, обезболяващи, имуностимулиращи, подобряващи кръвообращението, активизиращи обмяната на веществата и укрепващи костната система свойства.

Температурата на калта след нагряване може дълго време да остане постоянна. Чрез порите на кожата активните съставки проникват в тъканите, а оттам в кръвта. Това води до повишаване на обменните процеси, активизира се работата на важни жлези. Кожата абсорбира биологично активни вещества и минерали, които захранват тялото, регенерират мускулите и органите, подобряват дейността на имунната, дихателната и сърдечносъдовата система. По-бързо и лесно се изхвърлят токсините и отровите от организма.

Лечебната кал е няколко вида, като най-популярните са лиманна, торфена и минералноизворна.

Лиманната (от солените езера по крайбрежието) е гъста, с черен цвят и мирис на сероводород. Образува се изключително бавно и има почти неорганичен състав. Торфът има органичен произход, жълто-кафяв цвят и няма мирис. При минералните извори калта е със сив, черен или тъмнокафяв цвят.

Специализирани санаториуми церят болежки на опорно-двигателната, периферната и централната нервна, пикочо-половата система. Също и проблеми с кожата, стомашно- чревния тракт, черния дроб и жлъчката, кръвоносните съдове, професионални и обменни заболявания. При калолечение се увеличават и възможностите за забременяване.

Лечението винаги е по лекарска преценка и наблюдение. Лечебната кал обаче не е панацея и не се прави при температура, кръвотечение, тумори, анемия, хипертония, бременност, изтощение и редица още други противопоказания.
Има няколко метода.

Най-старият е египетският, на открито.

След едночасова слънчева баня кожата се затопля и се намазва със загрята гъста кал. Стои се до влажно напукване на калта и се измива с топла морска вода. Египетските бани се препоръчват при проблеми с нервната система, при заболявания на сърцето и дихателната система.

Друг популярен метод са калните вани. Калта се разрежда с минерална, морска или езерна вода. Лежи се двайсетина минути във вана с температура 36 – 38 С. Необходими са поне десетина процедури, най-често препоръчвани при ставни болки.

Спа центровете залагат на апликационния метод. Терапията се прави на коритообразна кушетка, тялото се намазва със загрята кал и се завива с чаршаф, найлон и одеяло за около 20 минути. Апликациите могат да са на цялото тяло (без сърдечната област) или само на отделни части.
Съществуват още няколко метода, които се прилагат обикновено при заболявания както на мъжката, така и на женската полова система.

Но калолечението е и за абсолютно здрави, които искат да тонизират тяло и дух. Модерно е да се нарича фанготерапия и освен на лечебните се залага и на разкрасяващите свойства на калта.
Природният продукт неутрализира токсините и подобрява еластичността на кожата.
Козметичните фирми произвеждат широка гама от естественa кал с различни добавки, билкови и плодови екстракти. Преди процедурата се прави специален пилинг на тялото, кожата трябва да е чиста, за да усвои максимално полезните съставки. Калта се нагрява до температура 38 градуса и се налага на проблемните области на тялото, след което те се увиват със специален филм за поддържане на температурата и предпазване от пресушаване.

След около 20 минути калта се отмива и с леки масажни движения се нанася крем. По време на процедурата се разширяват кръвоносните съдове, подобряват се микроциркулацията и метаболизмът, активира се намаляването на мазнини, подобрява се състоянието на горните пластове кожа, полезно е при белези и стрии. Калолечението се използва в програмите за корекция на теглото, лечение на целулит, възстановяване след раждане.
В козметичната индустрия калта широко се използва като съставка в кремове, балсами, сухи кални маски.

Кал от Мъртво море се използва за маски, които почистват и овлажняват кожата.

Кафеникавата минерална кал подобрява кръвообращението. Калта, получена от торф, релаксира целия организъм.

България е изключително богата на балнеологични ресурси – минерални води и лечебна кал, които са се използвали още в древността. Цялото ни крайбрежие е изпъстрено с ценната лиманна кал -  Шабленско, Русалка, Балчишка тузла, Варненско езеро, Поморийско езеро и Атанасовско езеро. Торфени находища има в Байкал (Кюстендилско), Садово (Пловдивско) и Добри дол (Видинско). Изворните калонаходища са в Марикостиново (Петрич) и Баня (Карловско).

Кални бани могат да се правят веднъж месечно за цялостна детоксикация на тялото и предпазване от разрушаващите свободни радикали. Защото лечебната кал лекува, стяга и подмладява.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 114