Здраве

18 Септември 2016

4042

Животът днес

Когато през ХV век Христофор Колумб се завърнал от Новия свят, той донесъл със себе си едно растение, което било наречено бергамот (Citrus Bergamia) на италианския град Бергамо. Дотогава италианците не познавали този плод.

Днес бергамотът се култивира главно в Южна Италия. Той е кръстоска между кисел портокал и лимон. Сокът от него е малко по-горчив, отколкото на грейпфрута, но е по-сладък от лимоновия сок. Някои го наричат сладък лимон.

Отначало бергамотът се е употребявал като чай. Неговият аромат и досега се усеща в чая „Ърл Грей“. Есенцията от бергамот е основна съставка в много парфюми. А лечителите в Италия открили, че маслото от кората на плода има широко медицинско приложение. Те започнали да го използват срещу депресия и стрес, мускулни и ставни болки, лошо храносмилане, кашлица и диабет.

Съвременните учени потвърдиха, че бергамотът облекчава състоянието на тревожност.

Според някои от тях той има същия ефект като диазепама и валиума. Едно изследване установи, че приемът на бергамот в продължение на 1 месец понижава холестерола и триглицеридите. Най-благотворно обаче действа върху кожата. Неговото масло унищожава бактериите и бори инфекциите. То помага за спиране на развъждането на бактериите, вирусите и гъбичките по кожата. Също така премахва акнето и петната. Като силен антисептик маслото от бергамот ускорява заздравяването на рани. То заличава белезите от акне, екземи и херпеси.

Маслото от бергамот стимулира и регенерира кожните клетки и обновява и освежава уморената кожа.

В същото време то изравнява тена и изсветлява тъмните петна, защото помага за преразпределянето на природния кожен пигмент меланина. Специалистите препоръчват употребата на масло от бергамот при акне, херпеси, ухапвания от насекоми, екзема и тъмни петна. Сложете 5-6 капки масло върху памуче и нанесете върху засегнатото място. Ако кожата ви е чувствителна, смесете с няколко капки масло от кокос или жожоба. Не се излагайте веднага след това на слънце. Бергамотът съдържа вещества, които абсорбират ултравиолетовите лъчи. 

За да подобрите настроението си и премахнете напрежението, преди да вземете топла вана, добавете във водата 10-15 капки есенция от бергамот. Тази есенция облекчава и симптомите на псориазис, разширени вени и обриви. Може да добавяте по няколко капки към шампоаните за коса и тяло и балсамите.

Употребявайте студено пресовано масло от бергамот. При дестилиране, при което се използва вода или пара, маслото се разрежда и качеството се влошава.

Както всички есенции, извлечени от цитрусови плодове, бергамотът е кисел и за да не се развали, трябва да се съхранява в стъклена опаковка. 

Сподели във Facebook