Здраве

13 Януари 2016

4104

Петър Галев

- Акад. Гълъбов, скоро не се бяхме срещали с европейско име на очакван грипен щам, какъвто е „Швейцария“. Какво можете да кажете за него?

- Става въпрос за много интересен казус. От 1968 г. до момента в човешката популация се разпространява грипен вирус А (H3N2). Той замени причинителя на азиатския грип от 1956 г. - А (H2N2). Въпросният вирус през годините е причинил над 90 на сто от грипните заболявания, както и много смъртни случаи. Той поразява най-често и най-тежко хората над 60- годишна възраст. За първи път през миналата година циркулираха два щама на вируса А (H3N2) – наред с щама „Тексас“, който беше обявен официално и влезе в състава на ваксините за 2015 г., неочаквано в САЩ започна да се разпространява и въпросният „Швейцария“. У нас „Швейцария“ почти не влезе през миналата година, доминираше „Тексас“, който даде доста мащабна епидемия с над 1 милион заболели.

Още за грипа - симптоми и лечение, може да прочетете в тематичната страница в CredoWeb ГРИП

- Някой дава ли официална статистика колко хора умират от грип в България годишно?

- За съжаление не се води точна статистика в това отношение по най-разнообразни причини, което е жалко. Оценките са за около 2000 починали на година от грипа и неговите усложнения. Така че това заболяване никак не бива да се подценява! Трябва да Ви кажа, че в лицето на д-р Ангел Кунчев в България имаме много способен специалист, който дава най-адекватна информация за предстоящите епидемии, за възможността и необходимостта от предпазване и за мерките, които се взимат на местно и на държавно ниво.

- Струва ми се, че най-голям страх предизвика през последните години така нареченият Свински грип…

  • Това е доста парадоксално! Пандемията с този грип, който всъщност е А (H1N1) с прототип вируса „Калифорния“, причини по-малко смъртни случаи, отколкото доста други щамове. Особеното беше, че вирусът дойде у нас в необичайно време – през лятото и есента, което допълнително напрегна хората. Появиха се дори смехотворни конспиративни теории, че вирусът бил създаден и пуснат умишлено, за да се увеличи покупката на лекарства. Жалка работа… Свинският грип не причини висока смъртност, защото поразява хората в зряла възраст, които имат добра имунна защита. Най-вероятно старите хора са имали в своята имунологична памет среща с отделни съставки на вируса. Затова хората над 60 години почти не боледуваха.

- Сега щамът „Швейцария“ включен ли е във ваксините?

- Включен е, но по една негативна традиция у нас ваксиналното покритие е изключително ниско, дори сред рисковите групи. Не се очаква новият щам да протича различно от другите грипове. Но той ще поразява най-много хората в третата възраст, както и хронично болните пациенти. И тъй като нашата популация не се е срещала с него, възможно е да се разгърне доста мащабна епидемия.

- И в момента доста хора се оплакват, че са болни.

- Но засега става въпрос за други вирусни инфекции – за риновируси, аденовируси и др. Те причиняват респираторни инфекции, но не могат да се сравняват с тежестта на грипа, а и усложненията са много по-редки и обикновено са по-леки. Освен това срещу тях няма създадени специфични лекарства. Неслучайно се разпространява анекдотичното изречение, че хремата минава за една седмица с лечение и за седем дни без лечение…

- Защо грипът не може да бъде оставен без лечение?

- Защото той поразява целия организъм чрез така наречения оксидативен стрес. Вярно е, че грипният вирус се развива и размножава в дихателната система. Но неслучайно първите симптоми не идват от гърлото, носа и белия дроб. Човек внезапно вдига много висока температура с втрисане, има тежко главоболие, което не преминава от обичайните противоболкови средства, чувства се разбит. Причината е, че когато клетките на имунната система атакуват поразените от грипния вирус тъкани, се отделят токсични прекисни радикали. Те действат по кръвен път, увреждайки мембраните на най-малките кръвоносни съдове – артериолите и капилярите, в целия организъм. Така могат да настъпят усложнения в сърцето, в мозъка, в бъбреците, средното ухо, дори и в стомаха. Това е една от основните разлики на грипа с другите респираторни вируси!

- Какво препоръчвате при съмнения за заболяване?

- Това е отдавна известно и доказано от науката – максимално ранно приложение на специфичните противогрипни лекарства - химиотерапевтици. У нас има добър опит и с двете основни групи лекарства – инхибиторите на М2 – протеина римантадин хидрохлорид и невраминидазните инхибитори. Когато вече има симптоми на грип, лекарствата се вземат в терапевтичните дози, указани от производителя. Защото същите лекарства могат да се приемат и за екстрена профилактика в по-ниски дози, когато в хода на грипна епидемия човек е имал контакт с грипно болен. Обикновено профилактиката се прави с римантадин, защото е на по-достъпна цена. Освен това трябва да се приема антиоксидант – витамин Е по 100 мг, но при пациенти след пубертета. Също витамин С – 500 мг дневно, както и имуномодулатор, който е с доказано от двойнослепи проучвания действие, съдържащ растителни екстракти. Разбира се, могат да се прилагат и симптоматични средства срещу болките, температурата и т.н.

- Кога се прилагат антибиотици?

- Абсурд е да се започва с тях през първите два дни от болестта! Ако след това се развие бактериално усложнение, отговорност на личния лекар е да го установи и да прецени каква терапия да назначи. Самоволният прием на антибиотици е вреден и за конкретния пациент, и за цялото общество заради опасността от възникването на резистентни щамове.

Сподели във Facebook