Здраве

18 Февруари 2014

2306

Животът днес

Лекар в чужбина – обратната страна на медала



Д-р Димка Меридонов е представител на Форум на регионите в Брюксел - организация, създадена по инициатива на правителството на Горна Саксония с цел лобиране и създаване на възможности да се представят регионите на новоприетите в ЕС държави. Платформата в подкрепа на лекарите, които отиват на работа, предимно в Германия, е фокусирана върху най-важните и най-честите проблеми, с които те се срещат, а консултациите са безплатни.

Новите емигранти имат трудности и проблеми заради това, че не знаят какви са техните права при сключване на трудов договор, на договор като наематели, когато ползват услуга и т.н. В резултат често попадат в неблагоприятни ситуации, като това ни принуди да потърсим адвокати, които са специализирани по германско и по европейско право. Защитата е безплатна, консултацията се извършва на базата на доброто желание на съответните специалисти и по този начин облекчаваме или предотвратяваме това, което би могло да се случи - разбира се, когато кандидатите или тези, които вече са емигрирали, са се обърнали към нас.

Преди да се сблъска с реалността в чуждата държава, специалистът трябва да си осигури информация – какви са условията за работа, за какво трябва да внимава, къде би могъл да има евентуално проблеми, да прецени реално своята психическа устойчивост. Защото емиграцията е процес, свързан и със силата на характера – за да преодолееш откъсването от родната среда, от близките. Знам вече няколко лекари, които са много потиснати, не могат да разберат чуждия манталитет, скъсани са социалните им връзки и точно това изключително ги затормозява и ги хвърля в депресия.

В Германия се търсят много специалисти - различна е пропорцията в различните провинции. Търсят се специалисти по вътрешни болести с най-различни профили, както и психиатри, анестезиолози. В момента се засилва търсенето на невролози.  Има специалности, по които въобще няма търсене. Но основното е, че клиниките не разполагат с толкова много места за лекари специалисти, тъй като специалистът с многогодишен опит има съвсем друго кариерно развитие, той може да заема административна позиция. Затова нашите лекари, които отиват, без да имат административен опит, всъщност слизат на по-ниска степен в кариерното си развитие. И тук вече се създава неравновесие по отношение на това, което те могат, знаят, това, което биха могли да покажат, и позицията, която им се предлага. Всичко е заради погрешна представа.

Досега имам сигнали от 35 български лекари, които работят в Германия, за нарушаване на  правата им. Най-честите оплаквания са за подписването на неизгодни договори с болниците, за липса на отпуски и възможност за болнични, наемането им като асистенти на по-ниски заплати сред наетите на трудов договор, а не като специалисти. Това, което подвежда лекарите, е включването на посредническите фирми, които са наети от клиники с нисък рейтинг, за да им осигурят работна ръка (която те не могат да си осигурят, тъй като рейтингът им е известен сред местните лекари).

Чужденецът обаче няма тази информация. По принцип е необходима не посредническа, а консултантска фирма. Но консултантските фирми не идват в България. В Германия всеки лекар, който завърши специализацията си, веднага се консултира за своята реализация. Държавата поддържа тези услуги, специално е създала такъв сектор, като заплаща, за да бъдат консултирани определени професионални групи.

Защото ако един предприемач не може да развие добре своя бизнес, било лекар или търговец, той реализира загуби, от което губи цялата система. По-трагичното всъщност е фактът, че лекарите, които тръгват от България или Румъния, не разбират какво точно трябва да правят. Те просто се оставят да бъдат водени от тези търговски фирми, които за тях не са партньори, те не носят отговорност. За да може да се гарантира коректна услуга, трябва посредникът да бъде една неутрална страна.

Българските лекари имат дипломи, равностойни на издадените в Германия или във Франция. Затова няма никакво основание да се правят компромиси и да се поемат по-ниски позиции - само заради това, че в България заплатите са пет пъти по-ниски.

Вече е възможна и нова форма - работа на хонорар в Германия. Тя набира популярност и е начин да се спре изтичането на добре подготвени кадри от страната.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 88