Лекари обсъдиха съвременни подходи при сърдечносъдови болести

Вероника ХРИСТОВА

За лечението на сърдечносъдовите заболявания е необходим комплексен подход, тъй като те са свързани с редица ендокринни и неврологични проблеми, заяви проф. д-р Мария Цекова при откриването на Втората научна конференция на Българска сърдечна и съдова асоциация (БССА). Събитието в Плевен събра над 300 кардиолози, ендокринолози, невролози, общопрактикуващи лекари, студенти и специализанти. Темата на форума бе „Лечение на сърдечните и съдовите заболявания – екипна дейност” и се проведе съвместно с плевенския Медицински университет.

„Участието на специалисти от всички области и дискусията между тях осигурява широк поглед върху пациента със сърдечни и съдови заболявания и помага да бъде реализирана идеята за интердисциплинарен и „отборен” подход към болния”, допълни проф. Цекова, която е съпредседател на БССА.

Основните сесии в научната програма бяха профилактика и лечение на предсърдно мъждене, камерни аритмии, кардиопулмонална ресусцитация, бъдеще в лечението на дислипидемиите, трудна за лечение артериална хипертония, артериална хипертония при деца, аортна аневризма и аортна дисекация.

В лекционната част за пръв път участваха и докторанти от цялата страна.
„Решихме да им дадем част от времето, тъй като много от младите хора правят научни теми и дисертации, а няма никаква форма за връзка между тях”, посочи проф. Цекова. Тя допълни, че Българската сърдечна и съдова асоциация ще награди три от най-добрите разработки на докторанти, като отличеният на първо място млад лекар ще бъде спонсориран с такса участие за Европейския конгрес по кардиология в Барселона.

Българската сърдечна и съдова асоциация е основана през пролетта на 2013 г. с идеята за мултидисциплинарност в подхода към лечение. Нейни председатели са проф. д-р Мария Цекова, проф. д-р Стефан Денчев и доц. д-р Елина Трендафилова. Първата национална конференция на БССА се състоя в София от 29 ноември до 1 декември м.г. с над 800 регистрирани участници. Всяка година асоциацията ще провежда по две научни сесии –пролетна и есенна.

 



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 93