Здраве

22 Септември 2019

Животът днес

Много дерматолози твърдят, че съвременните хора се къпят прекалено често, без да има необходимост от това.

Да вземаш душ или вана всеки ден според специалистите не само не е необходимо, а е и вредно. Това е изгодно преди всичко за бизнеса, твърдят лекарите. Средностатистическият човек не работи така интензивно, за да се поти непрекъснато и кожата му да се нуждае от всекидневно къпане. Експертите са на мнение, че от този навик са заинтересовани производителите на гелове, сапуни и шампоани. Това обаче не е свързано с грижа за здравето на хората.

Всекидневният душ, особено горещ, пресушава кожата, което предизвиква появата на микроцепнатини. Ако се използват и гел или сапун, се унищожават полезните бактерии, които живеят върху кожата. Това повишава риска от инфекции.

Чистите дрехи и долно бельо са достатъчни според учените за поддържане на добра хигиена. Доказано е, че ако всеки ден хората обличат чисти дрехи, това премахва необходимостта от прекалено честите душове.

Необходимо е още да се къпем по-бързо. Лекарите съветват да вземаме душ в продължение само на няколко минути – по-малко от 10. Ако пренебрегнем това правило, можем да лишим кожата си от защитния слой, което оказва негативно влияние върху имунитета. Във ваната също не бива да се стои повече от 10-15 минути.

Сподели във Facebook