Здраве

4 Ноември 2013

1453

Животът днес

Лекарите се вдигат на протест, няма пари за лекарства в болниците

Лекарите от големи столични болници дадоха старт на протестната вълна срещу орязаните средства за лечебните заведения на 80%. Те прекъснаха работата си за половин час в 12:30 ч. в петък и излязоха пред лечебните заведения, съобщи сredoweb.bg. Спонтанен протест се състоя пред „Пирогов” предишния ден. Повод за него беше закъснението на заплатите на персонала в най-големия спешен институт у нас. По всичко личи, че се върви към национален протест, заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Решението за него ще се вземе от управителния съвет на организацията до дни. CredoWeb следи отблизо конфликта за парите в здравеопазването, тъй като той засяга не само лекарските интереси, но и тези на обикновените хора, нуждаещи се от медицинска помощ. Във форума са отворени теми, където всеки може да сподели мнение.

Парите, които касата преведе на болниците за септември, стигат само за заплати, а с какво ще лекуваме пациентите, пита проф. Милан Миланов, председател на Столичната лекарска колегия. Според него орязването на парите е опит на управляващите да настроят пациентите срещу лекарите, тъй като сега няма да има пари за лекарства, консумативи и най-вероятно хората ще трябва да доплащат. Централната реанимация на „Пирогов” е на червено с 800 000 лв., въпреки че е лекувала с 10% отгоре в сравнение с 2012 г., даде пример проф. Миланов.

„Дефицитът е поради неплащане и сваляне на цените на нашата услуга с 30-40%. За спешна медицина у нас се дават приблизително 5,70 лв. на глава от населението годишно. От тях 31 ст. за медикаменти. Сега ще има някакво увеличение и сумата ще стане 7 лв. на човек. Това е цената на едно кафе в някои заведения”, възмущава се той.

Има 2 млн. души, които са неосигурени, добави и зам.-председателят на Столичната лекарска колегия д-р Александър Заимов. Това значи, че здравноосигурителната система е провалена, тя не работи. Не може да има солидарен модел на гърба на малко повече от 1 млн. коректно плащащи здравните си вноски, обобщи той.

Гарантираме, че протести ще има, ако държавата не даде ясни гаранции, че ще плати изцяло заработеното от болниците, заяви от името на БЛС д-р Цветан Райчинов. Спешно бе свикан Общественият съвет по здравеопазване, за да се набележат общи мерки по очертаващата се криза в здравеопазването.

Държавата е най-големият нарушител на собствените си закони, заяви още той. Представени бяха данни от Стопанската камара – за пенсии годишно отиват 8 млрд. лв. Така здравната вноска само за тази група възрастни хора трябва да е 640 млн. лв. За децата, за които се плаща само върху половината осигурителен доход, хазната трябва да дава още 330 млн. лв. Така само дотук сметката става 970 млн. лв., без да са включени други групи като студентите и държавните служители, за които държавата също плаща. Реално обаче тя от години внася една непроменена сума – 940 млн. лв.

От БЛС припомниха, че са сезирали прокуратурата за анексите, които нарушават основните договори между лечебните заведения и НЗОК. Не сме съгласни с разсрочени плащания, приемаме само анекси, които предвиждат изплащането и на лихви при закъснение, обобщиха експертите на съсловната организация.

Заседанието на Обществения съвет е било първото по големия проблем с очертаващия се финансов колапс в здравеопазването. Всяка от организациите - участнички в него, ще запознае членовете си с намеренията на БЛС за протести и ще вземе самостоятелно решение.
Исканията на БЛС:

• Държавата спешно да преразгледа бюджета на НЗОК за 2014 г. и в него да се заложат не по-малко от реално изразходваните през 2013 г. средства. Засега е заложен дефицит от 500 млн. лв.

• Спешно да се намерят допълнителни средства за 100% плащане на изработеното от болниците. Тези, които са подписали „изнудваческите” анекси по думите на д-р Райчинов, вече получили своите 80% от парите за септември. Непокорните били „наказани”, като досега не им е платено нищо. БЛС дава срок от 60 дни на държавата да се плати изработеното.

• Спешно да бъдат направени законодателни промени, за да се върнат дейности като имунизациите и интензивните грижи на финансиране към Министерството на здравеопазването. Те се ползват и от неосигурени граждани, а и по закон са грижа на държавата.

• Да бъде предвидена актуализация на някои от най-недофинансираните клинични пътеки, каквито са повечето в педиатрията и тежката хирургия. Парите там са смешни по думите на д-р Райчинов.

• Да се промени ръководството на НЗОК – не като личности, а като статут. В Надзорния съвет да няма представители на държавата, а на обществото. Сега държавата ползва НЗОК като касичка, поясни д-р Райчинов.

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 75