Лесният път към идеалната кожа

Според специалистите възможно е да изглеждаме добре на всяка възраст, но това изисква всекидневни упорити грижи, към които трябва да се привикне и да станат част от ежедневието ни.

Приоритетните условия за здрава и красива кожа са правилно подбран крем, редовни процедури и защита от външни вредни фактори. Необходими са още добър сън, балансирано хранене и физическо натоварване. Всичко това се отразява благотворно върху нашата кожа. Но все още не е измислено магическото средство, което ще ни гарантира зашеметяващи резултати в кратки срокове. Трябва търпение, за да превърнем всичките условия в трайни навици, ако искаме да изглеждаме млада и красиви.

Спокоен сън
Именно по време на сън се включват механизмите, които възстановяват кожата. Никакви средства не са достатъчно ефективни и не могат да бъдат конкуренция на здравия сън. Ако ритъмът на живот не ви позволява да спите колкото е необходимо, то цветът на лицето ви няма да е особено привлекателен. Тъмните кръгове под очите ще развалят целия ви външен вид, независимо от старанието ви. По време на сън се освобождава хормонът на растежа, който помага за регенерацията на кожните клетки. В същото време се ускорява изработването на кератин и колаген, а клетките започват бързо да се обновяват. Специалистите са категорични - ако искате да бъдете здрави духом и телом, трябва добре да се наспивате. На някои им стигат шест часа, на други - осем. Но важно е не толкова количеството, колкото качеството и тогава идеалната кожа няма да е мечта, а достижима цел. Затова е необходимо да си лягате по едно и също време, а в спалнята въздухът винаги да е свеж. Най-добре кожата се възстановява между 23.00 и 3.00 часа.

Фитнес
Установено е, че жените, които редовно посещават залите за фитнес, са по-загрижени за кожата на лицето и тялото си. Обяснението е простичко - в съблекалните по-трудно скриваш недостатъците си. По време на занятията със спорт се подобрява циркулацията на кръвта, благодарение на което кожата става по-свежа, жизнена, а малките бръчки ще се загладят. Само трябва да спазвате няколко правила:
• Преди тренировка задължително изчистете макиажа. Ако мислите, че натуралната козметика не запушва порите на кожата, лъжете се.
• Когато спортувате, не забравяйте да бършете потта си с влажни салфетки или спрей. Може също да използвате обикновена или минерална вода.
• След фитнес залата непременно вземете душ. Това ще ви помогне да се отпуснете, успокоите и да елиминирате стреса, който е вреден за много неща, включително и за кожата.

Балансирано хранене
Много жени се упрекват, че са си позволили парче торта или пица. Така рискуват чувството за вина да предизвика стрес, което води до изработване на хормона кортизол. Той никак добре няма да се отрази на външния ви вид. Пълният отказ от солени, пикантни или тестени продукти няма да помогне на кожата ви да стане по-красива или здрава. Ако пък насила се придържате към вегетарианството, това ще се отрази зле на психиката ви, което няма да придаде привлекателност на външността ви. Затова   недейте напълно да изключвате „вредните” продукти, а дръжте мярката и изместете акцента към пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците. На организма са необходими и мастни киселини, които можете да получите от рибата и морските дарове.
Най-добре на кожата влияят витамините А, С и Е.

Витамин А помага в битката с акнето и стареенето на кожата. Той се съдържа в броколите, доматите, кивито, ягодите.

Витамин С помага да се образува колаген, а и сам по себе си е силен антиоксидант. Той е безценен при елиминиране на агресивните фактори от външната среда, като цигарения дим, смога, ултравиолетовите лъчи.

Витамин Е се бори със свободните радикали, което възпрепятства образуването на пъпки и укрепва мембраната на клетките. Богати на витамин Е са авокадото, бадемите и пшеничните кълнове.

Стрес
Когато организмът ни е изложен на негативен стрес, се появяват бръчки, което оказва негативно влияние на външния ни вид. Затова трябва да се научим да се борим с това състояние, но не като го потискаме и държим в себе си. Отлично въздейства медитацията, редовните разходки и приятните срещи с приятели. Ако сте в лошо настроение, направете нещо добро за някой друг. Почерпете приятели, купете играчка за детето или нещо хубаво за човека до вас. Веднага ще се ободрите, щом видите доволното изражение на близките и чуете благодарностите на колегите ви. Доброто отношение винаги е било най-добрия лек срещу негативните емоции.

Но най-важното е да се обичате и радвате на външността си, да гоните лошите мисли и потиснатото настроение. (ЖЗ)


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 90