Здраве

26 Януари 2015

3545

Животът днес

Личи – още един магически плод от далечен Китай

Доц. д-р Димитър ПОПОВ

Едно от предимствата на отварянето на страната ни към света безспорно е възможността на нашия пазар да се появят редица екзотични плодове и зеленчуци, много от които доскоро напълно непознати. Такъв плод, който у нас се предлага съвсем отскоро, но за кратко време спечели много почитатели, е личи.

Плодовете на личи са с яйцевидна форма и маса около 20 г. Розово-червената им коричка, която се отстранява без особени усилия, е тънка, но здрава, покрита изцяло с множество миниатюрни шипчета. Под нея се открива бяла, много сочна, желеобразна и изключително ароматна месеста част с вкус, съчетаващ този на роза, ананас и лимон. Във вътрешността ѝ се намира голяма, тъмнокафява, блестяща и лесно отделяща се костилка. Личи са плодове на вечнозеленото дърво Litchi chinensis от семейство Лаврови (Lauraceae), достигащо обикновено височина около 15 м. Това семейство включва 54 рода и около 2000 вида. Към него принадлежат още авокадото, камфоровото, канеленото и лавровото (дафиновото) дърво и т.н.

Още от древността личи е било известно като тонизиращ плод с благотворно въздействие върху черния дроб,

бъбреците и белите дробове, органите, които източните лечители смятат за основни в човешкото тяло. Наред с това то се препоръчвало при болести на храносмилателната система – запек, гастрит и язва, при анемия, диабет, както и при бронхит, астма и туберкулоза. В Индия личи добило славата на афродизиак. Логично е при толкова много полезни дадености интересът на учените към състава на тези малки, ароматни и вкусни плодчета да бъде изключително голям.

Химичният анализ показа, че тяхното многостранно физиологично въздействие върху човешкия организъм се дължи на големия брой полезни нутриенти в миниатюрните плодове. В това число и някои уникални. Причина за сладкия им вкус са съдържащите се (около 15%) лесноусвоими въглехидрати. Съдържанието на неусвояемите (главно пектин) също е високо – около 1,5%. Това е една от съставките, на която се дължи благотворното въздействие на този плод върху храносмилането и доброто състояние на стомашно-чревния тракт.

Известно е, че пектинът способства и за детоксикацията на организма,

извеждайки холестерола и редица ендо- и екзогенни токсини. Съдържанието на протеини не е високо – около 0,9%, както и това на липидите – около 0,4%. В основната си част последните са изградени от полезните мононенаситени (омега-9) и полиненаситени (омега-3 и омега-6) мастни киселини, които са особено ценни за човешкия организъм.

Витаминният състав на личи е много богат. В него са открити значителни количества от важните витамини бета-каротен (провитамин А), В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9, С, Е и К. Благодарение на особено високото съдържание на витамин B3 (ниацин), който помага за нормализиране на съдържанието на липопротеини в кръвта, т.е. за намаляване на „лошия” (LDL) и повишаване на „добрия” (HDL) холестерол, личи се приема за ефективно средство срещу атеросклероза и за понижение на риска от усложнения като инфаркт или инсулт.

В плодчетата се съдържат почти всички представители на витамините от В група,

които участват активно в метаболизма на въглехидратите, протеините и липидите и способстват за зареждане на организма с витална енергия. Значимо е и съдържанието на витамин С, който съдейства за укрепване на имунната защита, участва в синтеза на колагена, един от най-важните белтъци на човешкото тяло, изграждащ хрущялите, сухожилията и ставните връзки в него, и т.н. Бета-каротенът е мощен антиоксидант, който повишава имунната защита на организма, съдейства за доброто функциониране на черния дроб и други органи на човешкото тяло.

В личи се съдържат и голям брой полезни минерали – калий, калций, магнезий, желязо, мед, цинк, манган, фосфор, сяра, флуор, йод и т.н. Особено високо е съдържанието на калий (180 мг/100 г), известен като минерала на сърцето. Наред с важната си роля за доброто състояние и функция на сърцето, калият съдейства за доставяне на кислород към мозъка, подпомага изхвърлянето на отпадните вещества от организма, спомага за правилното функциониране на бъбреците, положително повлиява лечението на алергии и т.н. Благоприятното съчетание и високото съдържание на калций, магнезий и фосфор е предпоставка за доброто състояние на костната система и зъбите, а цинкът и медта подпомагат витамин D, който съдейства за по-доброто усвояване на калция. Съществува информация, че

изяждането само на десетина плодчета личи дневно води до бързо нормализиране на нивото на глюкоза в кръвта.

В личи са открити флавоноиди (кверцетин, кемпферол), които са мощни антиоксиданти с подчертан антиканцерогенен и противостарителен ефект. Доказано е, че кверцетинът притежава още спазмолитично, антихистаминно, диуретично и противовъзпалително действие. Има доказателства, че той защитава клетъчните стени на еритроцитите (червените кръвни телца) от губителното действие на канцерогенните смоли, които се натрупват в организма на пушачите.

В ароматните плодчета се съдържа и нискомолекулният полифенол олигонол – уникално вещество, което е силен антиоксидант и подпомага организма в битката му с високите нива на свободните радикали, активизира обмяната на веществата и способства за намаляване на мастните натрупвания около вътрешните органи и в най-критичната зона на човешкото тяло – коремната област. Доказано е също така, че олигонолът предотвратява чувството на студ в крайниците, премахва кожните бръчки и тъмните петна по лицето и т.н. Съществуват убедителни доказателства, че при разграждането на полимерния олигонол до ниво тримери, димери и мономери неговата ефективност нараства поради по-добрата му усвояемост от организма. Личи се оказа отличен източник за получаване на този магически полифенол.

През последното десетилетие фармацевтичната индустрия в значителна степен се ориентира към използването на различни растителни източници, съдържащи комплекс от биологично активни вещества, за производство на високоефективни лекарствени средства, чиито странични въздействия върху организма са много по-слаби от тези на синтетичните.

Все повече специалисти се убеждават, че далеч по-ефективно и с по-малко рискове човешкият организъм може да се защити със средства, сътворени от природата, съхранили в себе си нейната неизчерпаема сила и нечия безкрайна добронамереност.

За родина на личи се приема Южен Китай, където дървото било култивирано още през II век пр. н. е. Според една китайска легенда император У Ди, който управлявал земите в Северен Китай около 100 години пр. н. е., наредил на своите градинари да засеят в императорските градини това красиво дърво, раждащо тъй вкусни плодове. Поради неподходящия климат обаче градинарите не се справили с императорската повеля и заплатили с живота си за своя неуспех.

Личи е дърво на субтропичния климат и в наши дни освен в своята родина – Китай, то се отглежда в още много страни – Тайланд, Индия, Мадагаскар, Бангладеш, Пакистан и т.н. У нас за съжаление не може да вирее, тъй като не понася минусови температури. Европейците узнават за удивителните качества на този плод от книгата на испанеца Хуан Гонзалес де Мендоса „История на великата и могъща Китайска империя“, публикувана през 1585 г. Това е втората книга, след тази на знаменития пътешественик Марко Поло – „Пътешествията на Марко Поло“, чрез която светът научава за тази далечна, удивителна и тайнствена страна, за която са се носили само легенди. Самите плодове достигат Стария континент едва след около един век. В Китай личи е известно още с наименованието „окото на дракона”. При срязване по дължина на фона на ослепително бялата месеста част изпъкналата костилка наистина напомня окото на митичното чудовище.
 
Най-интересните статии на доц. д-р Димитър Попов, публикувани във в. "Животът днес", са събрани в книгата "Мантри за здраве и дълголетие", която се разпространява от книжарниците „Хеликон”.

gpopov_bg@yahoo.com

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 130