Здраве

27 Януари 2014

7669

Животът днес

Любопитни факти за най-соленото... езеро море.

Любопитни факти за най-соленото... езеро

 

Откъдето и да го погледнеш, Мъртво море си остава едно от най-удивителните места на планетата. Тук може да се почива през  цялата година, а туристите вместо никому ненужни сувенири могат да отнесат със себе си продукти, произведени от солта и калта на водоема, които са изключително полезни. Само не бива да забравят, че самата сол е забранено да се изнася зад граница.

 

1.През лятото температурите се вдигат до 40 градуса, но е трудно да изгорите. Причината е, че заради интензивните слънчеви лъчи солта се изпарява и насища въздуха, образувайки защитен слой, който предотвратява изгарянията. 

2.Водата в Мъртво море по соленост превъзхожда 8,6 пъти океанската. Затова тук е невъзможно да потънеш. Ако в Средиземно море солеността е 3,5-3,9%, то в Мъртво море тя достига 34%. Въпреки това то не е рекордьор. Лидер е езерото Асал в Джибути. Любопитно е, че водата в Мъртво море е мазна и може да се измие само със сапун.

3.На Земята няма място, което да е разположено по-ниско от Мъртво море. То е на 427 метра под морското равнище и спада с по около метър за година. 

4.Названието си получава именно заради солта. Високата й концентрация не позволява тук да обитават каквито и да било животни. Няма нито една риба или водорасли. Може да съществуват само микроскопични бактерии и гъби.

5.Всъщност Мъртво море не е море, а хиперсолено езеро.

6.Около 60% от съдържащите се във водата му минерали не може да се открият в нито един друг водоем на Планетата. В Мъртво море са разтворени около 50 милиарда тона различни полезни минерали като калций, йод, бромиди.

7.Мъртво море е на около 3 милиона години. Клеопатра толкова е била впечатлена от целебните му свойства, че заповядала тук да се построят курорти и да започне производство на козметика. По онова време калта от морето се е използвала и за мумифициране на мъртъвци.

8.Ако имате някакви рани и влезете във водата на Мъртво море, болката ще е много силна. Но след това раните ще зараснат няколко пъти по-бързо.

9.Отдавна е известно, че Мъртво море постепенно пресъхва, а през последните години процесът се ускори. Така че, ако искате да видите това уникално място, побързайте.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 85