Здраве

26 Август 2013

1773

Животът днес

Локалното третиране само забавя лечението на гъбичките

Д-р Теодора Йорданова

През лятото пациентите по-често се оплакват от гъбички по ноктите на ръцете или на краката, тъй като повече ходим боси и посещаваме обществени плажове. Погрешно е обаче да се смята, че само с няколко външни намазвания можем да се освободим от неприятните петна и сърбежи.

Гъбичките са много упорити. Най-сигурно повлияване и излекуване се постига с вътрешно лечение, където медикаментът успява да достигне до всички инфектирани участъци по кръвен път, обяснява в Кредоуеб д-р Теодора Иванова, специалист по кожни и венерически болести.

Онихомикозата е заболяване на ноктите на ръцете или на краката, което се предизвиква от гъбички. Най-голямо значение като причинител на това често срещано заболяване са т.нар. дерматофити, в много малка степен - дрожди и плесени. Гъбичките могат да се срещнат навсякъде, но преди всичко там, където е топло и влажно. Затова място на зараза са басейни, обществени бани, сауни, закрити плажове.

Лечението на онихомикозата зависи от степента на поразяване на нокътя, от причинителя и от неговата медикаментозна чувствителност. В повечето случаи се налага вътрешно лечение, тъй като много малък процент от болните се повлияват от локална терапия.

Ограниченото въздействие на локалното лечение се определя от това, че обикновено локалното средство е недостатъчно да санира тежката гъбичкова инфекция, не може да проникне в дълбочина и обикновено само забавя адекватното лечение.

Как да се грижим за здравето си през лятото, четете в credoweb.bg.

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 65