Всеки знае, че укрепването на имунитета е гаранция за добро здраве, но ежедневните навици на много хора водят точно до обратното. През есента обаче започват да се активизират различни вируси и бактерии, затова според специалистите лятото е сезонът, през който трябва да се погрижим за защитните сили на организма си. Как:

Хранене

Който все още не го е направил, не бива да пропуска сега да включи в менюто си сезонните плодове и зеленчуци. Бананите, портокалите и мандарините оставете за зимата. Щандовете са пълни със сезонни „складове“ на витамини и други полезни вещества. Ябълките, прасковите, сливите, гроздето, а скоро и дините, ще ви осигурят всичко необходимо, за да подсилите имунитета си. Избягвайте тежките храни. Но трябва знаете, че няма как да се запасите с витамини и микроелементи за цяла зима. Въпреки това по-лесно ще преодолеете сезона на простудите.

Слънчеви лъчи

Прекарвайте повече време на слънце, но не на обяд, когато то е прекалено силно. Това може да доведе до сериозни кожни заболявания. Слънчевите лъчи са много важни за изработването на витамин D. Последни изследвания доказаха, че той има много голяма роля в укрепване на защитните сили на организма.

Движение

Кога ще се движите интензивно, ако не през лятото. Разхождайте се повече, спортувайте, плувайте, карайте велосипед… Всичко това ще повиши имунитета ви и ще ви подготви за зимата. Не случайно учените твърдят, че движението е живот.

Режим

Направете си режим на работа и почивка. Непрекъснатите ангажименти водят до стрес, а последиците от него никак не са здравословни. Погрижете се и за качеството на съня си. Спете в максимално проветрено помещение. Това ще насити организма ви с кислород и ще осигури по-добро подхранване на клетките, което е един от начините да стабилизирате имунитета си.

Ако направите всичко това, шансовете ви да се справите и с коронавируса нарастват. Имайте предвид и изследванията на китайски учени, които доказаха, че COVID-19 нанася сериозен удар и върху имунитета.

Сподели във Facebook