Здраве

9 Януари 2012

2186

Животът днес

„М-Тел” започва мащабна инициатива „Приеми дете. Създай бъдеще”

„Мобилтел” постави началото на мащабен проект в подкрепа и популяризиране на приемната грижа. Той ще се осъществи в партньорство с Министерството на труда и социалната политика, Националната мрежа за децата, Българския дарителски форум и Държавната агенция за закрила на детето.

В рамките на „Приеми дете. Създай бъдеще” компанията ще предостави на 100 нови приемни семейства ежемесечна финансова помощ за период от една година. Семействата, приели в дома си дете, лишено от родителски грижи, ще получават допълнителни 100 лева всеки месец, които да покриват част от техните разходи.

За пожелалите да се погрижат за отглеждането на дете с увреждане подкрепата ще бъде удвоена. Инициативата ще включва през 2012 г. и информационна кампания в цялата страна, с която да се популяризират социалната услуга и възможностите за нейната успешна реализация.

Допълнителната финансова помощ от „Мобилтел” ще бъде достъпна за онези семейства, които заявят интерес да станат приемни родители след 1 януари 2012 г. и които бъдат утвърдени като такива след преминаването на регламентирания от Закона за закрила на детето подбор.

Приемната грижа е възможност за децата, лишени от грижите на собствените си родители, да израснат в семейна среда, да установят емоционална връзка с приемните си родители, да усвоят социални модели на поведение и да развият своя потенциал за независим живот.

Проектът „Приеми дете. Създай бъдеще” ще подкрепи приетия от правителството План за действие за изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”. Той цели затварянето на 137 социални дома за деца в следващите 15 години и предотвратяване на изоставянето на деца в подобни институции.

В тази връзка инициативата на „Мобилтел” е навременен отговор и на необходимостта от приемни родители, която се очаква да възникне след влизането в сила през 2013 г. на забрана за изоставяне на бебета от 0 до 3 в социални домове.

Посланик на добра воля на „Приеми дете. Създай бъдеще” ще бъдат мъниците от Детска формация „Бон-Бон”, които ще посветят на благородната инициатива своята нова песен „Химн на децата”.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 197