Здраве

7 Септември 2018

Животът днес

Този вкусен, ароматен и популярен плод се харесва на всички, а сега е и неговият сезон. Защо специалистите препоръчват да ядем малини?

Наближава есента, когато простудните заболявания се развихрят, а малините понижават температурата и намаляват симптомите на треската.

Малините са лесноусвояем продукт. Само 10% от тях са захар, което е полезно за организма. Плодовете съдържат органични киселини, различни микроелементи и витамини от всичките групи. Семките на малините също не са за пренебрегване, защото са богати на етерични масла, което ги прави ценен компонент в козметиката. Плодовете са полезни и сушени, използват се и листата им, от които се прави ароматен и витаминозен чай.

Малините са и нискокалорични – 100 грама съдържат само 41 ккал.

Плодовете и листата на малините съдържат много фолиева киселина, затова жените, които планират да забременеят, трябва да ги включат в менюто си.

Но може би най-важното е, че малините са полезни за сърдечносъдовата система и за кръвоносните съдове на мозъка. Те повишават работоспособността, благоприятно въздействат върху хематопоезата (кръвообразуването), помагат за съсредоточаването и отнемат умората. Плодовете се препоръчват на хора с анемия, защото подсилват синтеза на хемоглобин в кръвта.

Малините имат още предимства – забавят процесите на стареене, връщат еластичността на кожата и избавят от бръчките.

Прекрасните есенни плодове спират стреса. Причината е, че съдържат големи количества мед, който е компонент на много антидепресанти, защото забавя негативните реакции и отпуска нервната система.

Салициловата киселина в състава на малините помага при болести на ставите. Плодовете съдържат и много фибри, което е важно за работата на храносмилателната система и регулирането на холестерола.

Противопоказания

Малините трябва да се избягват от хора с алергии и астма, защото може да предизвикат обострянето им. Не бива да ги консумират и пациенти със стомашни проблеми като гастрит и язва.

Сподели във Facebook