Здраве

27 Април 2015

1864

Животът днес

Малки промени с добър резултат за здравето

 

Всеки е минал през период на закани и обещания как от новата година или от другия месец ще зареже цигарите, ще намали алкохола, ще започне да спортува, ще пази диета, ще си ляга по-рано и какво ли още не. Обикновено тази програма напълно се сгромолясва под натиска на всекидневния стрес, липсата на време и най-вече заради прекалено амбициозните автозадачи, които си поставяме. Всъщност е необходим доста по-лежерен подход, който обаче, ако се изпълнява систематично, ще даде неочаквано добри резултати. И така, какво да направим, за да е реално изпълнимо?

•Храната

Поставете си за задача да намалите количествата постепенно и незабележимо. Ако пиете кафето или чая с две лъжички захар, слагайте една, при това нерафинирана. Оставяйте недоизпита газираната напитка или сока от кутийка. Когато колегите черпят, вземете по-малко парче от тортата или пицата. Опитайте да не хапвате между основните хранения или нека това да е ябълка, морков, сурова чушка. Любителите на шоколада постепенно да минат на все по-висок процент какао. Над 70 процента е по-полезен, отколкото вреден при умерен прием. Не вземайте филии с обяда и вечерята, а ако сте свикнали прекалено с хляба, нека да е 1 парче пълнозърнест. Вечер наблегнете на печено месо или риба със салата. Ако хапвате паста, правете я „ал денте“ – неразварена. Сутрин на гладен стомах пийте чаша гореща вода с изцеден четвърт голям или половин малък лимон. Това е подходящо дори за хората с киселини. Не изглежда очевидно, но лимонът алкализира, а не подкиселява организма.

•Движението

Сутрин малка гимнастика с разтягане на крайниците, въртене на главата, няколко лицеви опори и коремни преси няма да отнеме много време, но ще ви отърве от вечните схващания. Започнете да изкачвате първо по един, а след това и по повече етажи пеша, когато влизате във високи сгради. Слизайте една спирка по-рано и се придвижвайте на бърз ход. Изобщо, когато ходите, старайте се да е бързо, дори по коридора в службата. Постепенно организмът започва да изисква все повече и повече движение. Сами ще се убедите, че на втората седмица изкачването на няколко етажа вече не ви задъхва. Може пък неочаквано и за самите вас да тръгнете към близкия парк или планина. Малките, но интензивни натоварвания през деня, без специална подготовка и ритуали, заместват фитнеса, за който все няма време…

•Зъбите

Често не си даваме сметка колко са важни за цялостното ни състояние. За външния вид няма какво да говорим, всеки знае, че с липсващи и развалени зъби трудно приемат не само на добра работа, но и в приятелска среда. Но постоянните дремещи инфекции в устната кухина могат да направят големи поразии в целия организъм – от ускоряване на атеросклеротичните процеси до тласък на ревматологични, бъбречни и сърдечни възпаления. Лошото сдъвкване на храната опорочава след това целия процес по усвояването й. Най-малкото, което можем да направим, е да си мием правилно и с необходимата продължителност зъбите сутрин и вечер. Не е толкова важно с каква марка паста и четка. Важното е да е поне по 3 минути и с правилните въртеливи и изчеткващи движения, при това по всички повърхности. Задължително е и използването на конци вечер. Тези кратки усилия спестяват много проблеми и пари. 

•Профилактика

Не пропускайте веднъж годишно посещението при личния лекар дори да нямате никакви оплаквания. Изследванията, които НЗОК покрива, са достатъчни медикът да се ориентира има ли нещо тревожно със здравето, което първоначално не може да се забележи. Кръвна картина, глюкоза на гладно и изследване на урина са много информативни за най-често срещаните проблеми. Мъжете над определена възраст имат право на туморен маркер за простатата, а жените – на преглед при гинеколог. Проверявайте и зрението, като закривате последователно очите и четете текст. (ЖД)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 143