Здраве

8 Септември 2014

3097

Животът днес

Мамографията е препоръчителна и без да има симптоми след 50 г.

Мамографията е специфичен образен метод, при който с ниска доза рентгеново лъчение се получава изображение върху плаки, пише в профила си в credoweb.bg Медико-диагностична лаборатория „Алфа 2000”. Това е най-разпространеният метод за диагностика на заболявания при жени и мъже. Мамографията е единствен сертифициран метод в света за провеждане на скрининг на рака на гърдата. С помощта на мамографията се откриват формации, които не могат да бъдат палпирани (открити с опипване). Той е особено подходящ метод за изследване на жени над 35-годишна възраст.

В рискова група за наблюдение са:

- всички нераждали жени над 35 г.;

- с фамилна обремененост (майка и сестра с рак на гърдата);

- приемащи контрацептиви и на хормонозаместителна терапия;

- ако са имали вече операция на гърдата;

- жени с големи гърди.

Скрининговата мамография се използва широко за ранна диагностика на рака на млечната жлеза. Провежда се при жени, които нямат оплаквания и при които не се опипват бучки по гърдите. Тя е за жени над 50 г. Влиза в годишния профилактичен преглед от 2010 г. Могат да се открият туморни формации, които не се опипват и са с размери от 5 мм.

Диагностичната мамография е за жени със симптоми, които вече са опипали бучка в гърдата. Мамографията се извършва от рентгенов лаборант и се разчита от сертифициран лекар рентгенолог. Представлява рентгенова снимка върху плаки, като апаратурата е специфична и се нарича мамограф. 

Апаратът позволява да се направи рентгенова снимка в различни проекции и под различни градуси. Стандартните снимки на млечните жлези са в две симетрични плоскости. При необходимост след преценка на рентгенолога може да се направят допълнителни уточняващи проекции. Млечната жлеза се поставя на специален статив, който е различен в зависимост от гърдата на пациента. Лаборантът упражнява лека, дозирана компресия (натиск) върху гърдата, с което се цели да се намали обемът на млечната жлеза. По този начин се получава по-ясен образ. Тази компресия може да причини лек дискомфорт, който бързо отминава. При определени случаи може да се наложат допълнителни изследвания като ехография, биопсия и др. Най-подходящото време за мамография е след месечен цикъл до 10-ия ден. Това е периодът, когато гърдите не са болезнени.

ПРОТИВОПОКАЗАНО е мамограми да се правят при жени с мастит - подуване и зачервяване на млeчните жлези, болки в гърдите. При такива случаи се прави ехография, предприема се лечение и едва след това се прави мамография!

Още от препоръките на специалистите в лаборатория „Алфа 2000” четете на http://www.credoweb.bg/-profile21907.html.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 113