Здраве

28 Април 2011

2650

Животът днес

Масажът зависи от състоянието на тялото

Когато първоначалните сигнали се пренебрегнат, болката става хронична


Лечебният масаж има важно място за преодоляване на болките във врата и гърба. Но е важно преди човек да започне масажите, да бъде прегледан от лекар, защото някои от причините за такива болки изискват първоначално лекарствено или друго специфично лечение.


Все пак гръбните болки най-често са предизвикани от тривиални причини – обездвижен начин на живот, съчетан с повишаване на теглото, неправилна поза при работа, грешни движения при физически усилия, спане върху нефизиологични повърхности – прекалено меки или прекалено твърди дюшеци и матраци и т.н. Когато първоначалните сигнали от организма се пренебрегнат, болката става хронична, човек започва да се щади и да се обездвижва още повече. Следва мускулен спазъм около засегнатите гръбначни прешлени, който допълнително усилва чувството за болка и скованост. Така порочният кръг се затваря.


Самите масажи трябва да започнат при специалист, който след първоначалната серия може да покаже на партньора на засегнатия човек някои основни техники, с които масажният курс да продължи в домашни условия. По принцип един курс на лечебни масажи е 10-15 последователни процедури, след което трябва да се правят за поддържане на състоянието 1 или 2 пъти седмично.


Ефектът от масажа се подобрява значително, ако е съчетан с етерични масла. Това е особено важно за преодоляване на мускулни и ставни болки. През последните години с много добър ефект за масажи се използва олиото „Неокс”. То е абсолютно естествен продукт, който прониква много добре в тъканите и освен локално има и известно общо благотворно въздействие. Основното предназначение на масажните масла е да намалят триенето и да съдействат за по-свободни движения по време на процедурата. Чрез масажа през кожата постъпват и редица активно действащи екстракти, които повлияват благоприятно опорно-двигателния апарат. Проникването на тези вещества се улеснява от затоплянето и от подобреното кръвообращение в третираните места. Олиото „Неокс” е балансирана комбинация от 14 автентични билки и етерични масла, използвани в аюрведичната медицина. Те са добре известни и широко прилагани при редица хронични ставни заболявания, мускулни болки и травми. Формата е специално разработена за приложение върху ставите, като прониква дълбоко в тъканите и обезболява трайно. За третиране на голяма става са достатъчни няколко капки, приложени чрез лек масаж. При артрозна болест приложението на билковите лечебни препарати е без противопоказания и може да става без конкретен лекарски съвет. Един лек масаж с „Неокс” дава бърз ефект, а мирисът е приятен. Липсват алергични реакции и всякакви остатъчни явления  по кожата след самото проникване. Не е необходимо след това третираните телесни повърхности да бъдат измивани. Не зацапва и дрехите. При приложение се преминава през двете фази – затопляне и охлаждане, ефектът е много добър.


Важно е лечебните масажи да се прилагат върху чисто тяло, след хигиенен душ. След процедурата е добре да се осигури почивка и тялото да се запази топло. Понякога след първите масажи, особено ако са на цялото тяло, настъпва умора заради извличането на токсините от засегнатите тъкани. В такъв случай трябва да се пият повече течности, основно минерална вода и хладък чай с мед. Може да се вземе и таблетка против болки.


За трайното преодоляване на болките в гърба е необходима и известна промяна в начина на живот. Малка гимнастика сутрин, намаляване на теглото (ако е над нормата), правилен подбор на спален матрак и масаж още при първите признаци за схващане биха имали сериозен ефект. (ЖЗ)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 164